Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,31

1

Natisni članek

Gumball 3000

Torek, 11. 6. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Pozor, po tej cesti danes čez Slovenijo razvpiti Gumball 3000

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,31

1

trasa Gumball 3000 | Trasa bo udeležence prek Slovenije predvidoma peljala od Staroda do Kozine in nato po avtocesti proti Italiji. | Foto zemljevid.najdi.si

Trasa bo udeležence prek Slovenije predvidoma peljala od Staroda do Kozine in nato po avtocesti proti Italiji.

Foto: zemljevid.najdi.si

Danes bo prek Slovenije potekal sloviti Gumball 3000, razvpita vožnja prestižnih superšportnikov in zvezdnikov. Cilj etape prek Slovenije bo danes zvečer v Benetkah.

Gumball 3000 je v preteklosti pridobil svoj sloves avtomobilskega shoda premožnežev, zabavljačev in njihovih dragih superšportnih avtomobilov. Razvpitost so večali burne zabave, številni prometni prekrški in srečanja z lokalnimi policisti, žal pa tudi nekatere tragične prometne nesreče.

Tradicionalni udeleženec je tudi filmski zvezdnik David Hasselhoff. | Foto: Reuters Tradicionalni udeleženec je tudi filmski zvezdnik David Hasselhoff. Foto: Reuters Prek Slovenije od Staroda do Kozine

Po več letih bo danes Gumball 3000 spet prečkal Slovenijo. Danes zjutraj se bo etapa začela v Črni gori, udeleženci bodo pot nadaljevali prek Splita (tam bodo med 13. in 16. uro) in Reke, nato pa predvidoma popoldne na mejnem prehodu Starod prečkali slovensko-hrvaško državno mejo. Sledila bo vožnja proti Kozini, nato pa v Italijo z večernim postankom v Benetkah.

Letošnja prireditev se je začela v soboto na grškem otoku Mikonos, končala pa se bo 15. junija na španskem otoku Ibiza. V prejšnjih dneh je karavana obiskala tudi Solun in Tirano v Albaniji.

Gumball 3000 v Sloveniji v času preventivne akcije Hitrost

Po spletu naključij bo Gumball 3000 v Sloveniji gostoval prav v tednu, ko policija nadaljuje preventivno akcijo Hitrost in napoveduje poostren nadzor hitrosti na slovenskih cestah.

"Seznanjeni smo z vožnjo omenjenih avtomobilov in bomo pozorni na dogajanje. Sicer danes izvajamo tudi poostren nadzor cestnega prometa po sistemu VERIGA, v katerem sodelujejo tudi patrulje PPP Koper. Poostren nadzor se bo v času od 9. do 16. ure izvajal tudi na območju Kozine," so nam sporočili s slovenske policije.

Prvi del akcije Hitrost je potekal aprila, ko so policisti izvajali evropsko usklajen maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah po vsej Sloveniji. Vpliv nadzora so preverili tudi na prikazovalnikih hitrosti Vi vozite, ki so nameščeni na osmih različnih lokacijah po Sloveniji. Rezultati so pokazali, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo previdneje, tudi ko nadzor ni očiten. V povprečju se je povprečna hitrost na osmih prikazovalnikih zmanjšala za 2,7 kilometra na uro oziroma za 6,2 odstotka.

Prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Lani je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 37 ljudi od skupaj 91 umrlih. To je sicer 20-odstotno izboljšanje glede na leto prej. Letos je do konca maja zaradi prehitre vožnje umrlo 19 ljudi, v primerljivem obdobju lani pa 15. Letošnja najmlajša žrtev je imela 19 let, najstarejša pa 85 let, oba sta bila tudi povzročitelja nesreče, v kateri sta umrla.

V zadnjem desetletju so največje znižanje povprečnih hitrosti ugotovili na državnih regionalnih cestah zunaj naselja. Povprečne hitrosti so se znižale za osem kilometrov na uro oziroma za 11 odstotkov. Agencija ob tem opozarja, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami, več kršitev pa je ponoči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte