Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
5.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

5

Natisni članek

Airbus Letalo

Torek, 10. 7. 2018, 5.00

5 let, 9 mesecev

Airbus napoveduje novo belugo XL

Na nebo prihaja eno največjih letal #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

5

Airbus beluga XL | Foto Airbus

Foto: Airbus

Francoski Airbus je predstavil naslednika legendarnega tovornega letala in z modelom beluga XL napovedal še učinkovitejši prevoz tovora. Bizarno oblikovano letalo je svoje ime in obliko dobilo po vrsti kitov beluga. Francozi so izkoristili podobnost ter prvo izdelano letalo obarvali v igrive barve in na zelo očiten način pokazali povezanost s tem kitom.

Avtomoto Potniški boeing s hitrostjo 6.000 km/h?

Že od leta 1995 straši po nebu

Airbus uporablja čudno oblikovalno belugo že vse od leta 1995. Bunkasta oblika trupa morda ni najlepša, a prinaša številne prednosti pri prevozu velikega tovora. Francozi trenutno uporabljajo pet letal A300-600 ST super transporter oziroma belug. Uporabljajo jih za prevoz trupov, kril in drugih sestavnih elementov za letala A320, A330 in največje A350.

Prejšnji teden je Airbus prvič odstranil tančico z nove, še večje različice XL, ki sloni na večjem potniškem modelu A330-200 in so jo začeli razvijati leta 2014. V primerjavi s prejšnjo generacijo letala bo XL za šest metrov daljši in meter širši, nosilnost bo večja za šest ton in imel bo za 30 odstotkov večjo kapaciteto. To v praksi pomeni, da bo ekstravelika različica lahko prepeljala dvoja krila za model A350 XWB, namesto le enojnih, ki jih lahko vase sprejmejo že ostareli letalski kit.

Kar 20 tisoč zaposlenih v podjetju je prek vprašalnika izbiralo poslikavo novega letala. Med petimi različnimi dizajni se je za narisanega kita odločilo kar štirideset odstotkov zaposlenih.

Beluga XL proti antonovu An-225 mriya?

Beluga XL bo dolga 63 metrov in bo imela razpon kril dobrih 60 metrov. Največja vzletna masa letala znaša 227 ton. Na drugi strani kralj neba ostaja Antonovo letalo An-225 mriya. To je dolgo 84 metrov, prek kril meri 88 metrov, najvišja vzletna masa pa znaša kar 640 ton.

Beluga XL je sestavljena iz več Airbusovih letal. V primerjavi s predhodnikom bo šest metrov daljša, meter širša in lahko prevažala do šest ton več tovora. | Foto: Airbus Beluga XL je sestavljena iz več Airbusovih letal. V primerjavi s predhodnikom bo šest metrov daljša, meter širša in lahko prevažala do šest ton več tovora. Foto: Airbus

Za zdaj potekajo še testiranja, prvo letalo bo pripravljeno na začetku prihodnjega leta. | Foto: Airbus Za zdaj potekajo še testiranja, prvo letalo bo pripravljeno na začetku prihodnjega leta. Foto: Airbus

Letalska sestavljanka za naslov največjega

Beluga XL bo v resnici manjša sestavljanka večih Airbusovih letal. Zadnji del bodo vzeli pri A330-300, medtem ko bo zaradi gravitacijskih razlogov sprednji del vzet iz A330-200. Ojačana tla in celotno strukturo bo posodil A330-200F. Povečano tovorno letalo sestavljajo tri mesece in vanj bodo v proizvodnji liniji vgradili 8.000 novih delov.

Če bo šlo vse po načrtih, bo prva beluga XL v nebo poletela prihodnje leto. Do konca leta bodo izdelali še štiri letala in tako končali prenovo flote. A do začetka proizvodnje bo preteklo še nekaj časa, saj bo moralo letalo prestati še kar nekaj testov.

Galerija: letalski kit z oznako XL se prvič predstavi

 
Fotogalerija
1 / 11

Potekajo prvi testi, v zraku prihodnje leto

Za zdaj so pri Airbusu sporočili le, da so uspešno premagali še eno oviro – opravili so statični test za vibracije. Test poteka skupaj z nemško agencijo DLR in francoskim vesoljskim laboratorijem Onera ter vključuje 14 elektrodinamičnih stresalcev. V resnici gre za dolge kovinske palice, ki jih namestijo na rep, konice kril in motorje. Te palice se potem premikajo naprej in nazaj ter ustvarijo do 670 njutonmetrov sile, kar ustvari močne vibracije na nameščenih delih letala. Ob tem šeststo senzorjev, povezanih s sedem tisoč metri kablov, meri pospešek in premikanje trupa, motorjev, kril, prečnih in vertikalnih stabilizatorjev ter zadnjega krmila.

Z dobljenimi rezultati bodo pri Airbusu lažje razumeli, kako se bo letalo odzivalo na letenje v zraku. Če bo to potrebno, bodo lažje izboljšali letalske dele. Hkrati je pozitiven rezultat testa pomemben pokazatelj, da letalo ne preide v resonanco in posledično strmoglavi oziroma krila pod visokim pritiskom in vibracijami ostanejo na svojem mestu.

Do zdaj je bila beluga XL podvržena osemdnevnemu zahtevnemu testu. Sprva s praznim tovornim prostorom, kasneje pa še polno naložena.

Avtomoto Boeingova novost: ukrep zaradi gromozanskih kril #video

Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video
Ne spreglejte