Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

5

Natisni članek

radar merjenje hitrosti avtocesta avtocesta Slovenija voznik

Sreda, 25. 10. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Pozor! Država bo kmalu postavila sedem novih sekcijskih radarjev. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

5

Potem ko so februarja na relaciji Trojane–Blagovica poskusno postavili radar za sekcijsko meritev hitrosti, se je na omenjenem avtocestnem odseku število prometnih nesreč zmanjšalo kar za polovico. Čeprav je radar v komaj devetih mesecih delovanja izmeril kar sedem tisoč prekoračitev hitrosti, so ga odstranili, ker se je pokvaril. Vendar pa država v prihodnjih dveh letih načrtuje postavitev sedmih novih radarjev, vrednih milijon evrov.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Sekcijski radar, ki ga je sestavljalo več naprav na razdalji petih kilometrov, je na štajerski avtocesti med Trojanami in Blagovico v smeri Ljubljane odlično discipliniral divje voznike, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. 

Radar postavili poskusno, njegovo delovanje podaljšali za dva meseca

V devetih mesecih delovanja je izmeril kar sedem tisoč prekoračitev hitrosti, potem pa se je pokvaril. Tudi če se to ne bi zgodilo, bi ga odstranili, saj je bil postavljen zgolj poskusno. 

"Bilo je dogovorjeno, da bo policija na tem odseku meritve izvajala pol leta oziroma nekaj več. Zdaj se je izkazalo, da smo lahko to obdobje podaljšali za dodatna dva meseca," pojasnjuje Robert Vehovec z Generalne policijske uprave.

Na odseku trojanskih predorov se je v tem času povprečna hitrost voznikov znižala, manj je bilo tudi nesreč. "Povsod, kjer merimo hitrost, se drastično znižajo hitrosti in praktično ni prometnih nesreč, vsaj hujših ne," pripoveduje Igor Velov z agencije za varnost v prometu.

V zadnjih treh letih je bilo na omenjenem odseku na leto povprečno okoli trinajst nesreč, v katerih so se od dva do štirje ljudje hudo poškodovali. Letos so zaradi zmanjšane hitrosti obravnavali samo pet nesreč, en človek se je lažje poškodoval. 

Država načrtuje postavitev sedmih sekcijskih radarjev

Sekcijsko merjenje hitrosti je učinkovitejše, ker se pri tem voznike dlje nadzoruje, izračuna pa se njihovo povprečno hitrost, in ne trenutne. Vendar pa ima po besedah Velova tudi nekatere pomanjkljivosti: "Pri sekcijskem merjenju je nerodno to, da mora biti ves čas ista omejitev, hkrati vmes ne sme biti počivališč in priključkov, ker se bo sicer nekdo ustavil."

Ker imamo pri nas zelo drobljeno infrastrukturo, je postavitev takih radarjev po besedah Velova zahtevnejša: "Iz tega tehničnega vidika je naša avtocesta malo zahtevnejša, ampak vse se da rešiti."

Država v prihodnjih dveh letih načrtuje postavitev kar sedmih radarjev za sekcijsko merjenje hitrosti. Na Trojanah naj bi ga dobili prihodnjo jesen, na primorsko in dolenjsko avtocesto pa sekcijski radarji prihajajo leta 2019.

Kdo bo dobavitelj novih radarjev, še ni znano, izbrali ga bodo prek javnega naročila, za sedem sekcijskih radarjev pa bo država namenila približno milijon evrov.

Ne spreglejte