Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota

Petek, 13. 5. 2011, 10.14

8 let

Potres in cunami Toyoti odnesla 77 odstotkov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največji avtomobilski proizvajalec na svetu, japonska Toyota Motor, ima zaradi potresa in cunamija v zadnjem četrtletju kar 77 odstotkov manjši dobiček kot v enakem obdobju lani.

"Le" 219 milijonov …

Toyota je v zadnjem četrtletju preteklega poslovnega leta ustvarila 25,4 milijarde jenov (219 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 77 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Upadu dobička sta botrovala predvsem potres in cunami, ki sta marca prizadela Japonsko.

Čisti dobiček poslovnega leta znaša 3,51 milijarde evrov

Kljub temu je Toyota zvišala celoletni dobiček v poslovnem letu, ki se je izteklo marca. Čisti dobiček avtomobilskega velikana se je v primerjavi s predhodnim poslovnim letom skoraj podvojil na 408,1 milijarde jenov (3,51 milijarde evrov). Dobiček iz poslovanja se je v primerjalnem obdobju zvišal za več kot 40 odstotkov na 468,2 milijarde jenov (dobre štiri milijarde evrov). V Toyoti pa ocenjujejo, da sta potres in cunami na Japonskem ta dobiček znižala za 110 milijard jenov (skoraj milijardo evrov).

Normalizacija razmer od junija

V japonskem avtomobilskem velikanu so sicer napovedali, da se bo obseg proizvodnje po potresu in cunamiju začel "normalizirati" od junija, kar je pred prvimi napovedmi, poročajo tuje tiskovne agencije. "Doma in na tujem naj bi dosegli 70 odstotkov običajnega obsega proizvodnje do junija," je novinarjem povedal predsednik Toyote Akio Toyoda. Polne proizvodnje pa ne pričakujejo pred koncem letošnjega leta.

7,31 milijona prodanih toyot

V preteklem poslovnem letu je Toyota prodala 7,31 milijona vozil, kar je 71 tisoč več kot v letu poprej. Samo med januarjem in marcem je bilo prodanih 1,79 milijona njenih avtomobilov, medtem ko je ameriški rival General Motors naštel 2,22 milijona prodanih avtomobilov. Toyoto je med januarjem in marcem prehitel celo tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, nemški Volkswagen, ki je prodal 1,99 milijona avtomobilov.

Ne spreglejte