Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
8.44

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

nadzvočna hitrost letalo

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 8.44

6 let, 4 mesece

Poslovno nadzvočno letalo, ki bi s hitrostjo 1.700 km/h povezalo Los Angeles in Pariz #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Svetovni voditelji in pomembni poslovneži bodo lahko čez manj kot deset let prek oceanov spet leteli z nadzvočno hitrostjo. Letalo, kot je aerion AS2, bo polet prek Atlantika z 12 potniki zmoglo v treh urah.  

Letalska industrija z nestrpnostjo čaka na naslednika concorda, ki je bil prvo potniško nadzvočno letalo. Več družb je napovedalo razvoj nove generacije potniških oziroma sprva predvsem poslovnih nadzvočnih letal, zadnja med njimi tudi Lockheed Martin in Aerion.

Lockheed Martin je že uveljavljen proizvajalec nadzvočnih vojaških letal. Pri razvoju civilnega nadzvočnega letala sodeluje tudi z Naso, ki namerava prve testne polete izpeljati že leta 2021.

Fotogalerija
1 / 6

Letalo AS2 bo lahko doseglo hitrost do 1,4 macha (1.700 kilometrov na uro). | Foto: Aerion Corporation Letalo AS2 bo lahko doseglo hitrost do 1,4 macha (1.700 kilometrov na uro). Foto: Aerion Corporation Nadzvočni poslovni poleti že leta 2025?

Družbo Aerion so leta 2003 ustanovili prav za razvoj nove ere praktičnih in učinkovitih letalskih poletov z nadzvočno hitrostjo. Izdelali so že prototip takega letala AS2, ki so ga razvili tudi s pomočjo Airbusa in GE Aviationa. Zdaj so podpisali pismo o nameri z Lockheed Martinom.

Izhodišče bo prav omenjeno letalo AS2, ki je zasebno poslovno letalo za najzahtevnejše uporabnike. Določili so že koncept s tremi motorji: dva bosta nameščena na krilih, tretji pa zadaj na repu letala. Po načrtih Aeriona bi lahko prvi testni polet izpeljali leta 2023, proces certificiranja pa pričakujejo leta 2025.

12 potnikov bo potovalo s hitrostjo do 1.700 km/h

Letalo AS2 bo lahko doseglo hitrost do 1,4 macha (1.700 kilometrov na uro). Povezalo bo lahko mesta na različnih celinah, na primer Los Angeles in Pariz. Čas poleta čez Atlantski ocean bodo zmanjšali na vsega tri ure.

Letalo je po zadnjem konceptu dolgo 51,8 metra, visoko 6,7 metra in ima 23,5-metrski razpon kril. Namenjeno je 12 potnikom.  Notranjost v prostoru za potnike je široka 2,2 metra in visoka 1,9 metra. Največja skupna vzletna masa znaša 52 ton. Doseg letala bo vsaj 8.800 kilometrov, pri Aerionu pa želijo preseči mejo devet tisoč kilometrov.

 

Ne spreglejte