Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
6.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Porsche

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 6.56

6 let, 6 mesecev

Dnevno bodo lahko izdelali do 200 motorjev V8

Porsche za 80 milijonov evrov odprl novo tovarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Porsche tovarna motorji V8

Porsche je v Zuffenhausnu pri Stuttgartu odprl novo tovarno, namenjeno izdelavi motorjev V8, v katero je investiral 80 milijonov evrov. Tehnično dovršen proizvodni proces omogoča izdelavo 200 osemvaljnikov oblike V dnevno. V njej te motorje izdeluje kar 400 zaposlenih.


Obiskali smo Porschejevo megatovarno v Leipzigu


450 idej zaposlenih in sto inovacij V novi tovarni bodo izdelovali osemvaljnike za celoten koncern VAG, a za zdaj tam nastajajo le motorji, namenjeni panameri. | Foto: V novi tovarni bodo izdelovali osemvaljnike za celoten koncern VAG, a za zdaj tam nastajajo le motorji, namenjeni panameri.

Zuffenhausen je pravzaprav skoraj predmestje Stuttgarta, od njega je oddaljen manj kot deset kilometrov. Novo tovarno motorjev so začeli graditi pred dvema letoma in zavzema deset tisoč kvadratnih metrov površine na na novo kupljeni parceli velikosti 25 tisoč kvadratnih metrov. V pritličju je logistični del, izdelava pa poteka v prvem nadstropju. Pri Porscheju pravijo, da so delavci v novi tovarni visoko kvalificirani in dobro izurjeni, ekipa pa je prispevala kakih 450 idej za novo tovarno.

Okoli sto inovacij so vključili v sistem proizvodnje, na čelu z naprednim transportnim sistemom, ki ga je mogoče hitro (pre)programirati, če bi se zgodile spremembe v proizvodnji ali če bi se pojavile nove metode proizvodnje. Električni vozički proizvodnega procesa, ki jih napajajo baterije iz litij-titanata, se po mreži premikajo s pomočjo 16 tisoč magnetov, vgrajenih v tla na obeh nadstropjih.

Proizvodna linija je zasnovana prilagodljivo, proces pa je izjemno natančen. | Foto: Proizvodna linija je zasnovana prilagodljivo, proces pa je izjemno natančen.

Montaža motorja in nadzor kakovosti

Vsake tri minute in pol se začne montaža novega motorja, ki poteka na 432 metrov dolgi liniji v 110 delovnih točkah. Od teh je 71 proizvodnih točk, montaža motorja pa traja 6,2 ure. Ko je motor izdelan in preizkušen, lahko o vsakem pridobijo okoli 2.300 podatkov, kar omogoča hitro zaznavanje in posledično odpravljanje (morebitnega) odstopanja v kakovosti.

Ljudje so ključni dejavnik uspeha znamke Porsche

Prav tako so prilagodljiva električna orodja pri izdelavi motorjev: nastavitve navora in hitrosti vrtenja je mogoče prek mreže v hipu spremeniti, kar pomeni, da niso vezana na eno samo proizvodno mesto, temveč jih je mogoče sprogramirati za drugo opravilo. Vsa orodja so seveda ergonomsko optimizirana, tako kot tudi vsa delovna mesta, pri čemer so prav tako z idejami pomagali zaposleni.

Porsche tako investira v nove površine, zgradbe na njih, v napredne tehnologije v zgradbah ter v ljudi, za katere načrtujejo, da bo vsak od njih v kratkem obvladoval izdelavo celotnega motorja – da bi se izognili monotoniji pri izdelavi, so delavci vključeni v izobraževanje o delovnih nalogah v vseh stopnjah proizvodnega procesa. Zavedajo se namreč, da so ljudje ključni dejavnik uspeha znamke Porsche, z investicijami pa veliko prispevajo tudi v mesti Zuffenhausen ter Stuttgart ter v deželo Baden-Württemberg nasploh.

Porsche tovarna motorji V8 | Foto:

Trajnostna gradnja

Nova tovarna je del tovarne 4, ki je eden prvih industrijskih sklopov v Nemčiji, ki je na osnovi 40 kriterijev prejel zlato oceno pri Nemškem združenju za trajnostno gradnjo. Med drugim fotovoltaične plošče na strehi letno proizvedejo 242.500 kilovatnih ur električne energije, s čimer prihranijo 105 ton ogljikovega dioksida, ki bi nastal, če bi enako količino elektrike proizvedli po klasičnih metodah. Poleg sončnih celic pa je velik del strehe prekrit z rastlinami, ki še dodatno izboljšujejo kakovost zraka.

Rasti še ni konec – obeta se nova investicija, vredna več kot milijarda evrov

V zadnjih letih je Porsche investiral več kot 300 milijonov evrov v svoje proizvodne obrate v Zuffenhausnu, a dela še niso končana. Poleg tovarne motorjev V8 so postavili tudi izobraževalni center za nove (mlade) delavce, načrtujejo pa prek milijardo evrov za nove investicije, namenjene rasti podjetja. Glavno gonilo v tem hipu je prvi električen športni avtomobil, ki bo dal delo novim tisoč delavcem. Samo za proizvodnjo tega avtomobila so namenili 700 milijonov evrov denarja, nova bo v prihodnjih letih tudi lakirnica, načrtujejo tudi razširitev tovarne motorjev, kjer bodo izdelovali električne pogone, investirali bodo v razvojni center v Weissachu … Bo ob takšni rasti Porsche sploh še ekskluzivna znamka avtomobilov?

Ne spreglejte