Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Tehno Avtomoto Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

6 let, 6 mesecev

Porschejeva megatovarna v Leipzigu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Obiskali smo Porschejevo najnovejšo proizvodno linijo. Iz te megatovarne na dan lahko zapelje 650 avtomobilov, roboti in ljudje pa tam delajo z roko v roki. Tovarna priložnosti ponuja tudi Slovencem.

Dejstva:

Pri porscheju zato poudarjajo, da je širitev tovarne, v kateri se visoka tehnologija prepleta z odličnostjo ročnega dela, spominja na operacijo odprtega srca, pri kateri je seveda treba zagotavljati vse ključne življenjske funkcije.  | Foto: Pri porscheju zato poudarjajo, da je širitev tovarne, v kateri se visoka tehnologija prepleta z odličnostjo ročnega dela, spominja na operacijo odprtega srca, pri kateri je seveda treba zagotavljati vse ključne življenjske funkcije. pol milijarde evrov vreden gradbeni projekt, največji v Porschejevi zgodovini;

več kot tisoč novih delovnih mest za proizvodnjo macana;

trije modeli: celotna proizvodnja macana ter montaža panamere in cayenna;

zmogljivost: do 120 tisoč avtomobilov letno (107 tisoč avtomobilov, od tega 50 tisoč macanov leta 2013);

skupna površina tovarne: 259 tisoč kvadratnih metrov oziroma skoraj 37 nogometnih igrišč;

ekologija: 1.100 zasajenih dreves na zunanjih površinah kompleksa, 315 zmogljivih LED-luči, 800 tisoč kWh električne energije iz sončne elektrarne, 17 tisoč ton manjši izpusti CO2 v primerjavi s podobno zmogljivimi tovarnami;

doživljajski center za kupce: 3,7-kilometrska tovarniška steza z desetimi legendarnimi zavoji, vzetimi z dirkališč formule 1, šest kilometrov dolg poligon terenske vožnje z 18 tehničnimi vajami in 35-stopinjskim spustom oziroma vzponom.

Na dan lahko v tovarni naredijo 300 najnovejših modelov macan. Na tej liniji sicer nastajajo vsi trije Porschejevi modeli z motorjem spredaj - macan, cayenne in panamera. Na dan lahko v tovarni naredijo 300 najnovejših modelov macan. Na tej liniji sicer nastajajo vsi trije Porschejevi modeli z motorjem spredaj - macan, cayenne in panamera.   | Foto: Na dan lahko v tovarni naredijo 300 najnovejših modelov macan. Na tej liniji sicer nastajajo vsi trije Porschejevi modeli z motorjem spredaj - macan, cayenne in panamera. Na dan lahko v tovarni naredijo 300 najnovejših modelov macan. Na tej liniji sicer nastajajo vsi trije Porschejevi modeli z motorjem spredaj - macan, cayenne in panamera.

Od besed do megatovarne v manj kot 15 letih

Porsche si je nesmrtno slavo proizvajalca športnih avtomobilov zgradil v osmih desetletjih neprestanega razvoja in iskanja poti do popolnosti – na cesti, na dirkaški stezi in v tovarnah.

Perfekcija te avtomobilske znamke pa se seveda kaže tudi v tovarni v Leipzigu. Vse skupaj se je na tej lokaciji začelo šele pred dobrimi 14 leti, ko je ob prelomu tisočletja, ko je Porsche septembra v manjši, a povsem novi proizvodnji hali na tej lokaciji zaposlil prve ljudi. Rast te megatovarne dovolj zgovorno opišejo naslednja dejstva: leta 2001 je bilo v njej zaposlenih le 99 ljudi, ob koncu leta 2013 pa je število zaposlenih že krepko preseglo vrednost 1500.

Še bolj pa v oči bode rast proizvodne zmogljivosti: leta 2003 so recimo v Leipzigu sestavili 40 tisoč cayennov prve generacije, danes pa so v okviru letnega načrta prodaje na trg, ki obsega prek 120 držav, zmožni poslati skoraj 110 tisoč avtomobilov, modelov macan, panamera in cayenne. Pri tem gre poudariti, da novi macan skoraj v celoti nastane v tej tovarni.

Le motorji pridejo iz Stuttgarta in pokrov motorja iz koncernske tovarne v Bratislavi.

Celotna površina te Porschejeve najsodobnejše tovarne, ki kruh reže 1100 delavcem in 400 inženirjem, je res impresivna. Skupaj obsega kar 259 tisoč kvadratnih metrov oziroma skoraj 26 hektarjev ali še za lažjo predstavo: njena površina je primerljiva s skoraj 37 nogometnimi igrišči. | Foto: Celotna površina te Porschejeve najsodobnejše tovarne, ki kruh reže 1100 delavcem in 400 inženirjem, je res impresivna. Skupaj obsega kar 259 tisoč kvadratnih metrov oziroma skoraj 26 hektarjev ali še za lažjo predstavo: njena površina je primerljiva s skoraj 37 nogometnimi igrišči.

Proizvodnja ob gradbišču: proces širitve kot operacija na odprtem srcu

 | Foto: Od položitve temeljnega kamna dalje se ta tovarna neprestano razvija. Po besedah finančnega direktorja tovarne Dr. Joachima Lamle so investicijski podvigi v njej še toliko bolj zahtevni, saj ob vseh gradbenih delih v procesu širitve hkrati praktično nemoteno ob podpori sprotnih rešitev zahtevne logistike poteka tudi proizvodnja.

Pri porscheju zato poudarjajo, da je širitev tovarne, v kateri se visoka tehnologija prepleta z odličnostjo ročnega dela, spominja na operacijo odprtega srca, pri kateri je seveda treba zagotavljati vse ključne življenjske funkcije.

Dr. Lamla pa ob tem že napove tudi novo širitev: "V prihodnosti bomo tovarno še dodatno razširili, da bomo omogočili tudi celotno proizvodnjo panamere." Na tem modelu zdaj v Leipzigu opravljajo montažo, od združitve motorja in podvozja s karoserijo dalje.

Okoli 200-kilometrska proizvodna linija treh modelov ponuja nenehne izzive v zagotavljanju optimalnega procesa.

Samo v lakirnici in karosernici je recimo treba vzdrževati in krmiliti prek 460 robotov, k temu dodajte še vse logistične procese, pa vzdrževanje orodja …

V tovarni je danes zaposlenih že več kot 400 inženirjev, napovedane širitve proizvodnih zmogljivosti pa bodo predstavljale nove priložnosti za mlade inženirje iz vse Evrope, tudi Slovenije.

Pri tem velja omeniti, da so v tovarni za izobraževanje zaposlenih pripravili 600 kvadratnih metrov vrhunsko opremljenih učilnic, vrednih 2,9 milijona evrov. Za vsako delovno mesto je pripravljen učni načrt, ki obsega določeno število ur, ki jih delavec ali inženir mora opraviti, preden začne delati na liniji.

Nova lakiranica je s 360 metri dolžine 15 metrov daljša od luksuzne križarke Queen Mary 2.  | Foto: Nova lakiranica je s 360 metri dolžine 15 metrov daljša od luksuzne križarke Queen Mary 2.

Lekcija iz ekologije …

Zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida ni pomembno zgolj pri vsebini, ki prihaja iz izpušnih cevi novih porschejev. Tovarna v Leipzigu spada tudi med ekološko najbolj učinkovite. 17 tisoč ton manj ogljikovega dioksida gre v atmosfero pri izdelavi avtomobilov v tej tovarni v primerjavi s podobno velikimi, a manj učinkovitimi industrijskimi obrati. Na strehi je sončna elektrarna, s katero proizvedejo 800 tisoč kilovatnih ur energije, kar je primerljiva količina energije, kot jo potrebuje 150 štiričlanskih zahodnoevropskih gospodinjstev. Z novim visokoučinkovitim hladilnim sistemom za hlajenje varilnih robotov so porabo električne energije zmanjšali za dodatnih 365 tisoč kilovatnih ur (energetska poraba 70 gospodinjstev).

Za toplotne potrebe lakirnice skrbi reaktor biomase, kar pomeni, da je kar okoli 80 odstotkov vse toplote proizvedeno po principu nevtralnega oziroma vzdržnega cikla ogljikovega dioksida. To na leto pomeni osem tisoč ton manj ogljikovega dioksida. Minimalni odpad barv in preostalega aerosola v lakirnici se oprime posebnih apnenčastih filtrov, ki se nato reciklirajo v proizvodnji cementa.

Okoli diamanta se vije steza, ki jo je skonstruiral prekaljeni dirkaški arhitekt. Hermann Tilke je sestavil 3,7 kilometra idealne linije, ki poteka prek desetih najbolj legendarnih zavojev, vzetih z dirkališč kraljice motošporta, formule 1.  | Foto: Okoli diamanta se vije steza, ki jo je skonstruiral prekaljeni dirkaški arhitekt. Hermann Tilke je sestavil 3,7 kilometra idealne linije, ki poteka prek desetih najbolj legendarnih zavojev, vzetih z dirkališč kraljice motošporta, formule 1.

Več kot le tovarna: Porschejev center za kupce

Porsche pa je v Leipzigu postavil tudi poseben center za svoje kupce oziroma vse, ki želijo spoznati filozofijo znamke. V ta namen so naredili poseben center v obliki velikega diamanta, ki je visok nekaj manj kot 32 metrov in v premer meri 58 metrov.

Prek 40 tisoč ljudi je v njem že spoznavalo Porschejevo motošportno slavo, inženirsko tradicijo in pestro tehnično zgodovino ter kulturo znamke. Vrh vsega pa je mansarda, polna modelov, ki so tako ali drugače zaznamovali avtomobilski razvoj.

V tem 5.200 kvadratnih metrov velikem centru je mogoče tudi osebno prevzeti na novo izdelani avtomobil.

Ne spreglejte