Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
24. 2. 2017,
14.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2017 Porsche Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto hibridni avtomobili Hibrid električni avtomobili

Petek, 24. 2. 2017, 14.24

6 let, 7 mesecev

Porsche znova mojstrsko združil dva različna svetova – superšportna ekologija

Porsche panamera turbo S E-hybrid – z več kot 300 kilometri na uro v zeleno prihodnost

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Porsche PanameraTurbo S E-Hybrid | Foto Porsche

Foto: Porsche

Pri porscheju pravijo, da je vsak njihov avtomobil najprej športni avtomobil. Ekologija pri tej znamki izpolnjuje svoje poslanstvo glede učinkovite rabe energije, a obenem ne sklepa kompromisov glede hitrosti in tehnične ekstravagance. Dokaz je najmočnejša in najhitrejša poslovno-športna limuzina panamera turbo S E-Hybrid.

Porsche znova v slogu združuje dva na videz nezdružljiva svetova. Ekstremne zmogljivosti, ki presežejo hitrost 300 kilometrov na uro, in možnost spokojnega tihega jadranja s porabo bencina, ki se spusti pod pet litrov na sto kilometrov. Nemogoče? Berite dalje …


Porsche panamera – v vsaki izmeni jo izdeluje 475 robotov in 200 parov natančnih rok #foto

Porsche panamera: porsche, ki bo tudi slovenskim menedžerjem vzbujal slo po ovinkih


Nova najhitrejša hibridna panamera turbo S, ki z zmogljivostmi ta hip postavlja razredne standarde med tovrstno zeleno elito, bo na ceste zapeljala julija letos. Visoka tehnologija in epske vozne zmogljivosti pa imajo svojo ceno: panamera turbo S E-hybrid bo v Nemčiji stala 185.736 evrov, za razkošnejšo različico s 15-centimetrskim podaljšanim medosjem pa bo treba pripraviti že skoraj 200 tisočakov (199.183 evrov). | Foto: Porsche Nova najhitrejša hibridna panamera turbo S, ki z zmogljivostmi ta hip postavlja razredne standarde med tovrstno zeleno elito, bo na ceste zapeljala julija letos. Visoka tehnologija in epske vozne zmogljivosti pa imajo svojo ceno: panamera turbo S E-hybrid bo v Nemčiji stala 185.736 evrov, za razkošnejšo različico s 15-centimetrskim podaljšanim medosjem pa bo treba pripraviti že skoraj 200 tisočakov (199.183 evrov). Foto: Porsche

Sožitje dveh energentov, bencina in elektrike, za izjemne zmogljivosti ali nizko porabo energije

V osnovi nova hibridna panamera ne ponuja ravno najbolj zmogljivega polnjenja, saj ima vgrajen 3,6-kilovatni polnilnik (10 A in 230 V). Na hišni vtičnici bo baterija polna v dobrih štirih urah. Kdor bo želel baterijo na javnih polnilnih postajah napolniti v slabih dveh urah in pol, pa bo moral doplačati za vgradnjo zmogljivejšega 7,2-kilovatnega polnilnika. Ta v 2,4 ure poskrbi, da je zaloga elektrike stoodstotna.  | Foto: Porsche V osnovi nova hibridna panamera ne ponuja ravno najbolj zmogljivega polnjenja, saj ima vgrajen 3,6-kilovatni polnilnik (10 A in 230 V). Na hišni vtičnici bo baterija polna v dobrih štirih urah. Kdor bo želel baterijo na javnih polnilnih postajah napolniti v slabih dveh urah in pol, pa bo moral doplačati za vgradnjo zmogljivejšega 7,2-kilovatnega polnilnika. Ta v 2,4 ure poskrbi, da je zaloga elektrike stoodstotna. Foto: Porsche V Stuttgartu postavljajo nov mejnik v svoji zeleni zgodbi. Nova panamera turbo S E-hybrid je najmočnejša in najhitrejša ter na željo tudi najvarčnejša elitna poslovno-športna limuzina na svetu. Porschejevi pogonski strokovnjaki so zznanje iz razvoja najzmogljivejšega serijskega porscheja vseh časov, modela 918 Spyder, prelili v panamero in s pomočjo zmogljivega hibridnega pogona ponudili stroj atomskih zmogljivosti. Ta priključni hibrid zmore na kolesa poslati kar 500 kilovatov sistemske moči in 850 njutonmetrov največjega navora. Da so dosegli te številke, so inženirji V6-motor po uspešni predstavitvi panamere 4 E-hybrid v različici turbo S nadomestili z V8-motorjem (404 kW) in mu dodali stokilovatni elektromotor.

Ta ima dve vlogi, pomagati pri divji, športni in adrenalinski strani tega avtomobila ali pa zagotoviti do 50 kilometrov povsem brezemisijske električne vožnje oziroma v vožnji pokriti tisto območje delovanja, kjer je velik V8-motor preveč potraten, recimo v mestu, gostem počasnem prometu, pri speljevanjih … Zaradi hibridnega pogona, ki energijo prek električnega kabla in opcijskega 7,2-kilovatnega vgrajenega polnilnika dobi iz vtičnice, pa je ta panamera lahko tudi izjemno varčna.


Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa #foto in #video


Video: Porschejev odgovor na to, kaj je energija in kaj pogum

50 kilometrov tihega električnega križarjenja ali pa brutalni pospešek proti 310 kilometrom na uro

Porschejeva električna oziroma zelena prihodnost bo precej razburljiva.  | Foto: Porsche Porschejeva električna oziroma zelena prihodnost bo precej razburljiva. Foto: Porsche Tekočinsko hlajena litij-ionska baterija s kapaciteto 14,1 kilovatne ure omogoča do 50 kilometrov povsem električnega dometa v programu E-Power. Poleg tega z rekuperacijskimi sposobnostmi pri zaviranju in izkoriščanju inercije vozila oziroma jadranju, ko voznik pri določeni hitrosti ali pa po klancu navzdol odmakne nogo s stopalke za plin, zajema energijo, ki bi sicer bila za pogon izgubljena. Sožitje energije iz baterije in rezervoarja ter izkoriščanje potenciala obeh pogonov omogoča še en izjemen rezultat: 2,9 litra goriva na sto kilometrov in le 66-gramsko sled ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer. Ta rezultat je sicer v realnem prometu nedosegljiv, a kljub vsemu ne gre pozabiti, da je ta superstroj v mestu ob polnem izkoristku elektrike verjetno zmožen ponuditi porabo pod pet litrov. In ne pozabite, da ima voznik na drugi strani na voljo 680 vrhunsko dresiranih bencinsko-električnih "konjev". Ko gre zares, je štart po silovitosti podoben udaru strele, saj se na kolesa sprosti silna energija, ki velik in težak avtomobil do stotice izstreli v skoraj neverjetnih 3,4 sekunde. Da, merilnik hitrosti se zaustavi šele pri 310 kilometrih na uro.

Video: 3,4-sekundni šprint na energijskem potisku elektrike in bencina

Podčrtana elektromobilnost brez kompromisov pri kljubovanju zakonom fizike

Ko v vozni program E-power doseže točko, ko je energije v bateriji premalo, ali če zahteve voznika pridejo do točke, ko mora pogon odgovoriti z večjo močjo, panamera samodejno vklopi program hybrid auto, s katerim nadzor pogona izkoristi najbolje iz obeh svetov glede na to, kar v danem trenutku zahteva voznik s svojim načinom vožnje. Preobrazba iz skrajno varčnega ekologa v superšportnika je praktično hipna. Poraba električne energije pa je v povprečju 16,2 kilovatne ure na sto kilometrov.  | Foto: Porsche Ko v vozni program E-power doseže točko, ko je energije v bateriji premalo, ali če zahteve voznika pridejo do točke, ko mora pogon odgovoriti z večjo močjo, panamera samodejno vklopi program hybrid auto, s katerim nadzor pogona izkoristi najbolje iz obeh svetov glede na to, kar v danem trenutku zahteva voznik s svojim načinom vožnje. Preobrazba iz skrajno varčnega ekologa v superšportnika je praktično hipna. Poraba električne energije pa je v povprečju 16,2 kilovatne ure na sto kilometrov. Foto: Porsche Panamera turbo S E-hybrid podčrtuje tisto, kar si pri Porscheju predstavljajo pod pojmom elektromobilnost. Polega tega pa zagotavlja vrhunsko udobje in vse standarde tistega, kar ta znamka zmore ponuditi na strani vozniških čustev in dinamike vse do meja tistega, kar definirajo zakoni fizike. Del standardne opreme je zato prilagodljivo zračno vzmetenje z aktivnim nadzorom gibanja karoserije PDCC sport (Porsche dynamic chassis control sport), za oprijem skrbi sistem PTV plus (Porsche torque vectoring plus), ki navor na podlago spravi kar najbolj učinkovito, da avtomobil kot pribit ostaja v začrtani liniji tudi praktično na meji zdrsa. Za popolno obvladovanje visokih hitrosti pa je na voljo še aktivna aerodinamika, ki izkoristi moč zračnih tokov pri zagotavljanju aerodinamičnega oprijema in varnosti pri avtocestnih maratonih.

Del serijske opreme so 21-palčna platišča v slogu modela 911 turbo in visokozmogljive kompozitne zavore s karbonsko-keramičnimi koluti (Porsche ceramic composite brake). Za najzahtevnejše poslovneže bo od začetka na voljo tudi različica Executive s 15 centimetrov daljšim medosjem za še več prostorskega razkošja v slogu štirivratnega elitnega potovalnika gran turismo.  | Foto: Porsche Del serijske opreme so 21-palčna platišča v slogu modela 911 turbo in visokozmogljive kompozitne zavore s karbonsko-keramičnimi koluti (Porsche ceramic composite brake). Za najzahtevnejše poslovneže bo od začetka na voljo tudi različica Executive s 15 centimetrov daljšim medosjem za še več prostorskega razkošja v slogu štirivratnega elitnega potovalnika gran turismo. Foto: Porsche

Ne spreglejte