Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 6. 2017,
8.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Porsche električni avtomobili

Sreda, 28. 6. 2017, 8.57

6 let, 6 mesecev

Porsche kmalu le še z električnim macanom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Če bi postal porsche macan z novo generacijo čez pet let le še električni športni terenec, bi lahko že vsak drugi novi porsche čez šest let poganjala elektrika.

Bi lahko Porsche novemu macanu namenil le še električni motor? | Foto: Jure Gregorčič Bi lahko Porsche novemu macanu namenil le še električni motor? Foto: Jure Gregorčič

Leta 2023 bo že vsak drugi novi porsche električen?

O prihodnosti znamke Porsche je njen predsednik Oliver Blume spregovoril v intervjuju za nemški Manager Magazin. Že prej je bilo znano, da bo znamka športnih avtomobilov iz Stuttgarta čez dve ali tri leta predstavila svoj prvi športni avtomobil mission E, Blume pa je to nadgradil z napovedmi o velikih pričakovanjih glede prodaje električnih porschejev. V šestih letih bo po njegovih predvidevanjih delež električnih novih porschejev že dosegel raven 50 odstotkov.

Športni avtomobil mission E bo čez dve ali tri leta prvi Porschejev električni športni avtomobil. | Foto: Porsche Športni avtomobil mission E bo čez dve ali tri leta prvi Porschejev električni športni avtomobil. Foto: Porsche

Porschejev prodajni rekorder macan bi lahko imel le še električni motor

Blume sicer ni povedal ničesar povsem uradnega oziroma stoodstotnega. Govoril je o resni možnosti električnega crosssoverja s kupejevskimi oblikovalskimi linijami (podobno kot tesla X, jaguar E-pace …), ki bi bil drugi električni model po omenjenem športniku mission E.

Spregovoril je tudi o macanu, najbolje prodajanem modelu znamke Porsche. Novo generacijo zanj pripravljajo za leto 2022. Blume je dejal, da bi lahko takrat postal le še povsem električni model. Ker Porsche letno proda 95 tisoč macanov, bi lahko to omogočilo kar 50-odstotni delež električnih vozil. Seveda ob predpostavki, da bi se tudi električni macan prodajal tako dobro kot bencinski oziroma dizelski.

Porsche je v tovarni v Zuffenhausnu za modela mission E in še neimenovanega električnega crossoverja zagotovil kapaciteto 60 tisoč vozil letno, pravijo viri Manager Magazina. Če bi se vse napovedi uresničile, bi postal Porsche celo nemška avtomobilska znamka z najhitrejšim prodorom elektromobilnosti.

Ne spreglejte