Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2019,
17.34

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

Bentley

Sreda, 10. 7. 2019, 17.34

4 leta, 9 mesecev

Bentley danes praznuje 100 let

Poglejte, ob stoletnici so napovedali tak avtomobil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Bentley je iz svojih okvirjev tradicionalne prestižne avtomobilske znamke stopil že s prvim športnim terencem bentaygo, danes pa so na svoj stoti rojstni dan razkrili še koncept prvega prestižnega električnega avtomobila.

Bentleyjev koncept z imenom EXP 100 GT je vizija britanskih inženirjev, kako bo v prihodnje videti luksuzni potovalni avtomobil v slogu klasičnega vozila GT.

Ob stoletnici vizija potovanj v letu 2035

Koncept je dolg kar 5,8 metra in širok skoraj 2,4 metra. Bentley taka vozila napoveduje za luksuzna potovanja v letu 2035. Ne le, da ima vozilo električni pogon, v njem je vloga voznika in sovoznika že enakovredno razdeljena. Bistvo je v prestižu, udobju in sistemih umetne inteligence, ki med potovanjem skrbijo za kar najboljšo izkušnjo. Pri tem niso pozabili na reciklirane materiale in vizijo, kako naj bi se avtomobilska tehnologija razvila v prihodnjih 16 letih.

Napovedujejo velik inženirski preskok avtomobilske tehnike

Po mnenju razvojnikov pri britanski avtomobilski znamki bodo imele baterije takrat petkrat večjo energetsko gostoto kot danes. V 15 minutah jih bo mogoče napolniti do 80 odstotkov, še trdijo.

Tak koncept bi imel maso okrog 1,9 tone, a bi lahko imel, zahvaljujoč štirim elektromotorjem in vektorskemu razporejanju navora, vrhunske pospeške. O natančnih specifikacijah avtomobila iz Crewa je težko soditi, saj gre vendarle predvsem za vizionarski koncept.

Pri Bentleyju še zatrjujejo, da danes vsaka četrta stranka te znamke že sprejema možnost električnega pogona v prihodnosti.   

Bentley EXP 100 GT | Foto: Bentley Foto: Bentley

Bentley EXP 100 GT | Foto: Bentley Foto: Bentley

Bentley EXP 100 GT | Foto: Bentley Foto: Bentley

S W.O. Bentley je znamko ustanovil leta 1919 in že v naslednjih letih kar petkrat zmagal na sloviti dirki Le Mans. | Foto: Bentley W.O. Bentley je znamko ustanovil leta 1919 in že v naslednjih letih kar petkrat zmagal na sloviti dirki Le Mans. Foto: Bentley to let od vizije Walterja Owna Bentleyja

Britanskega proizvajalca prestižnih avtov Bentley je ustanovil Walter Owen Bentley, ki se je rodil 16. septembra 1888 in je bil najmlajši otrok izmed deveterice. W. O., kot so ga klicali prijatelji, je prihajal iz bogate družine. Njegova babica in njen mož sta večino bogastva pridobila z bančništvom in kopanjem bakra v Avstraliji. Pozneje sta se vrnila v Anglijo in družina je začela novo življenje v Londonu.

Veliko časa je v mladosti deloval v delavnici Great Northern Railway, kjer je pridobil številna znanja. Na današnji dan, 10. julija 1919, je ustvaril podjetje Bentley Motors. Podjetje je začelo delovati v središču Londona in že septembra 1919  izdelalo svoj prvi avtomobil s trilitrskim štirivaljnikom s 16 ventili in eno odmično gredjo. Že naslednje leto so se preselili v severni del Londona v okraj Cricklewood, kjer so postavili prvo avtomobilsko delavnico.

Že od svojih začetkov so izdelovali prestižne in zmogljive avtomobile, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pa so kar petkrat zmagali na sloviti dirki Le Mans (še enkrat so zmagali leta 2003). Čeprav se je po svetu hitro razširila vest o odličnosti njihovih avtov, so imeli pri prodaji kar nekaj težav. Posledično se je W. O. hitro znašel v finančnih težavah. Pred propadom je znamko rešil Woolf Barnato, sin bogatega lastnika rudnika diamantov, ki se je v strahu, da bi njegova najljubša avtomobilska znamka propadla, odločil kupiti podjetje Bentley.

Leta 1931 je nad podjetjem obupal tudi Barnato, pod krinko pa so ga kupili največji tekmeci Rolls-Royce. Zaradi druge svetovne vojne sta obe znamki životarili, a leta 1952 se je Bentley proslavil s prvo generacijo modela Continental. Tudi tokrat prodaja ni stekla, z njo pa se je zmanjševal tudi njihov športni duh. Potem ko so na Rolls-Royceove modele nameščali svojo značko, je preprod znamka doživela leta 1998, ko sta se po dveletni bitki znamki Rolls-Royce in Bentley ločili. Takrat jih je kupil Volkswagen in Benltey od tistega trenutka doživlja enega od najlepših trenutkov v svoji zgodovini.
Ne spreglejte