Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 5. 2022,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

10

Natisni članek

električni avtomobili Bentley

Četrtek, 12. 5. 2022, 13.10

1 leto, 11 mesecev

Bentley bentayga "extended wheelbase"

Lobiranje pri EU: bodo avti pretežki za vozniško kategorijo B?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

10

Bentley bentayga | Bentayga predstavlja dobro tretjino vse prodaje Bentleyja, ki je lani znašala 14.659 avtomobilov. V novi različici ima 18 centimetrov daljše medosje, ki tako znaša 3,1 metra. Avtomobil je skupno dolg 5,3 metra. | Foto Bentley

Bentayga predstavlja dobro tretjino vse prodaje Bentleyja, ki je lani znašala 14.659 avtomobilov. V novi različici ima 18 centimetrov daljše medosje, ki tako znaša 3,1 metra. Avtomobil je skupno dolg 5,3 metra.

Foto: Bentley

Bentley je ob razkritju nove bentayge s podaljšano medosno razdaljo izpostavil vprašanja dviga največje dovoljene mase avtomobilov za vožnjo z izpitom kategorije B. Nekateri veliki športni terenci so namreč že presegli bruto maso treh ton.

Bentley je pred dnevi razkril svoj luksuzni športni terenec bentayga tudi v različici s podaljšano medosno razdaljo. Ta avtomobil prazen tehta 2,5 tone, ob upoštevanju največje nosilnosti pa lahko masa naraste vse do 3.250 kilogramov. To pa je že blizu meje, ki jo v Evropi postavlja vozniški izpit kategorije B (masa do 3,5 tone). Pri Bentleyju so na razkritju avtomobila celo priznali, da so se povezali z lobisti v Evropski uniji in da bodo prek njih poskušali spremeniti ta zakonska določila.

Lahko električni športni terenci res pridejo blizu meje 3,5 tone?

Vsi sicer ne pričakujejo še težjih avtomobilov. Pri BMW-ju so nedavno poudarili, da težjih avtomobilov, kot sta danes X7 in i7, ne bodo izdelovali. Novi i7 ima osnovno maso 2.640 kilogramov. To so bila zagotovila Christopha Fagschlungerja, projektnega vodje serije 7.

Tudi oba BMW-ja imata največjo dovoljeno maso že prek treh ton. Blizu zakonsko omejene mase 3,5 tone bi lahko predvsem večje športne terence potisnili novi električni pogoni, ki so zaradi baterij (in kljub manj kompleksnim in veliko manjšim motorjem) ponavadi precej težji. Ker so bentleyji že danes z gorivom in potniki težki več kot tri tone, bi jih lahko baterije spravile v nevarne vode trenutno veljavnih zakonskih omejitev.

Električni BMW iX ima pri dolžini 4,9 metra prazen maso 2,4 tone, še decimeter daljša tesla model X pa ima prazna maso 2,3 tone. Oba spadata med trenutno največje in najtežje električne avtomobile. Tisti velikoserijski, ki so mnogo manjši in zaradi tega tudi lažji, meji 3,5 tone niti ne pridejo blizu.
Ne spreglejte