Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
10.45

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Varnost otroški sedež

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 10.45

5 let, 8 mesecev

Otroški sedeži - od pripomočka za boljši razgled do nepogrešljivega varnostnega elementa

Pogled v zgodovino: otroški sedež sprva kot razgledna točka, zdaj nujen varnostni element #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Vse od začetka prejšnjega stoletja, ko so na ceste začeli prihajati različni avtomobili, se proizvajalci trudijo izboljšati varnost potnikov in voznika. Toda na začetku so skrbeli le za varnost odraslih, na otroke pa so enostavno pozabili. Vpogled v zgodovino razvoja otroških sedežev prinaša osupljive fotografije.

Sprva so bili otroški sedeži namenjeni dvigu otroka, da je lažje videl iz avtomobila. Pozneje so postali še ograda, ki obdrži otroke na enem mestu in jim prepreči, da se premikajo med sedeži. | Foto: Sprva so bili otroški sedeži namenjeni dvigu otroka, da je lažje videl iz avtomobila. Pozneje so postali še ograda, ki obdrži otroke na enem mestu in jim prepreči, da se premikajo med sedeži. Ne varnost, boljši razgled

Proizvajalci so začeli izdelavo prvih otroških sedežev na začetku tridesetih let prejšnjega stoletja, a sprva niso bili namenjeni zaščiti, temveč višjemu sedenju otrok. Zaradi višjega sedenja jih je lažje videl voznik, hkrati pa je bilo zelo pomembno, da so lahko otroci v sedežu normalno videli z avtomobila in lažje občudovali okolico.

Vse do leta 1959, ko je bil predstavljen prvi otroški sedež s tritočkovnim varnostnim pasom, so otroci lahko uživali v razgledu iz avtomobila. Vmes se je pojavilo še mišljenje, da otroški sedež poskrbi, da otrok ostane v avtomobilu na svojem mestu in med vožnjo ne skače po sedežih ali pa se premika med njimi.

Galerija: razvoj otroških sedežev skozi zgodovino

Fotogalerija
1 / 15

Sprva samostojni inovatorji, pozneje so vajeti prevzeli Švedi

A prvi resni otroški sedeži, ki so v prvi vrsti skrbeli za varnost najmlajših, so se pojavili leta 1962. Britanski inovator Jean Ames je izdelal prvi sedež z varnostnim pasom v obliki črke Y, ki je bil hkrati med vožnjo obrnjen nazaj. Američan Leonard Rivkin je v enakem časovnem obdobju izdelal sedež z jeklenim okvirjem, ki je varoval otroka.

Od takrat naprej se je razvoj otroških sedežev pospešil. Najnovejši varnostni pripomoček je postal ena izmed glavnih stvari, ki so jo izdelovali tako proizvajalci kot tudi zunanja podjetja. Že več kot 50 let je minilo od prve predstavitve avtomobilskega otroškega sedeža, napredne ideje, ki je nastala pod vplivom tedanjega sovjetskega in ameriškega vesoljskega programa. Ob tej priložnosti so Švedi, ki so bili močno vpleteni v razvoj prvega avtomobilskega otroškega sedeža, danes predstavili novo prototipno idejo o napihljivem otroškem sedežu.

Avtomoto Dvajset let Euro NCAP: V službi varnosti in človeških življenj razbili 1.800 avtomobilov
Euro NCAP
Avtomoto Euro NCAP: fiat punto najslabše v zgodovini preizkusnih trkov #foto #video

Čeprav so bili Američani (znamka Rambler, model nash) tisti, ki so leta 1949 kupcem prvič ponudili možnost vgradnje varnostnega pasu v njihovih avtomobilih, so bili Švedi prvi, ki so se že leta 1964 začeli bolj aktivno ukvarjati z zaščito najmanjših in najmlajših potnikov. Za to je zaslužen predvsem Šved Bertil Aldman, doktor medicine in profesor na eni izmed švedskih tehničnih univerz, ki je opazoval dogajanje na tedanji vesoljski tekmi, kjer so bili astronavti ob vzletih v vesolje v sedežih obrnjeni nasprotno od smeri vožnje.

Ob poznejši pomoči podjetja Volvo je Aldman izdelal prvi prototip avtomobilskega otroškega sedeža. Serijsko različico tega sedežnega prototipa, kjer je otrok obrnjen nasprotno od smeri vožnje, so Švedi prvič predstavili že leta 1967, predvsem kupcem modelov iz serij 120/121/122/123 ("Amazon"). To je prvi takšen serijski sedež z vgrajenim naslonjalom in trakovi za pripenjanje, ki pa ga uradno niso oglaševali kot otroški sedež, temveč kot narobe obrnjen sedež za odrasle s posebnim otroškim naslonjalom …

Leta 1976 so Švedi predstavili naslednjo pomembno inovacijo na tem področju, tako imenovani 'booster seat' (avtomobilski sedež brez hrbtišča za starejše otroke), ki so ga leta 1990 prvič integrirali na sredino zadnje sedežne klopi pri modelu 960. Dvojno različico tega sistema smo dobili leta 1995 ob predstavitvi modela S40. Štiri leta pozneje so Švedi nadgradili to tehnologijo vgrajenih otroških sedežev s sidrišči ISOFIX (pritrdilne povezave med avtomobilsko karoserijo in otroškim varnostnim sedežem). Danes so pokazali zadnjo novost na tem področju v obliki prototipnega napihljivega prenosnega otroškega sedeža z maso, ki ne presega 5 kilogramov.

Otroški sedežki skozi zgodovino | Foto:

Otroški sedežki skozi zgodovino | Foto:

Otroški sedežki skozi zgodovino | Foto: Danes obstajajo otroški sedeži z vgrajeno varnostno zračno blazino

Kot so zapisali pri AMZS, tudi najnovejši sedeži še zdaleč niso popolni. Od 29 preizkušenih sedežev jih je 21 dobilo oceno dobro, dva sta dobila negativno oceno, saj sta se pri trku poškodovala. A negativno skupno oceno sta dobila še dva druga sedeža, ki sta se sicer na preskusnem trku dobro obnesla - jané gravity in avionaut ultralite + IQ sta imela povečano koncentracijo nekaterih škodljivih snovi. Ker je bila njihova raven dovolj visoka, da bi lahko škodovala otrokom, sta zato dobila skupno oceno "slabo".

Prvič sta na testu sodelovala dva sedeža, ki imata vgrajene posebne varnostne mehe. Sicer gre po zasnovi in obliki v resnici za en sedež, ki pa se prodaja pod dvema blagovnima znamkama - bébé confort axissfix air in povsem enak maxi-cosi axissfix air - a varnostni meh deluje, saj pri čelnem trku dodatno zaščiti otroka v sedežu.

Otroški sedeži test 2018 | Foto: AMZS Foto: AMZS

Ne spreglejte