Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2022,
7.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

priključni hibrid SUV Mitsubishi eclipse cross Mitsubishi

Petek, 14. 1. 2022, 7.02

2 leti, 3 mesece

Novo v Sloveniji: mitsubishi eclipse cross

Po štirih letih velika sprememba, zdaj bližje željam Slovencev #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Mitsubishi eclipse cross | Zadnje deljeno steklo se je poslovilo po vsega treh letih. Eclipse cross tako postaja nekoliko bolj vsakdanji, a na račun nekaterih oblikovnih rešitev na cesti še vedno deluje všečno. | Foto Gašper Pirman

Zadnje deljeno steklo se je poslovilo po vsega treh letih. Eclipse cross tako postaja nekoliko bolj vsakdanji, a na račun nekaterih oblikovnih rešitev na cesti še vedno deluje všečno.

Foto: Gašper Pirman

Eclipse cross je bil prvi SUV, ki je na naše ceste zapeljal po nastanku skupine Renault-Nissan-Mitsubishi. S samosvojim videzom mu ni uspelo prepričati tradicionalnih Evropejcev, zato je s prenovo postal oblikovno manj drzen (zadaj), s tem pa še nekoliko bolj poudarja svoje prostorske adute. Velika sprememba se je zgodila tudi pri samih pogonih. Na voljo je izključno s priključnohibridnim pogonom, ki si ga je izposodil pri večjem outlanderju. Cene se začnejo pri 34 tisoč evrih, v letošnjem letu pa nameravajo prodati 50 eclipse crossov.

Eclipse cross je bil vsekakor z zadnjo dodatno "poličko" na zadnjem steklu med posebneži na naših cestah. Kljub temu je v treh letih zbral 189 kupcev, kar je dober dokaz, da si vozniki želijo na cesti izstopati. Prenovljeni eclipse cross je precej drugačen od predhodnika, ukinitev dvodelnega zadnjega stekla pa omogoča všečnost pri širši množici. Obenem je znatno izboljšana vidljivost nazaj, saj na sredini vzvratnega ogledala ni več moteče linije.

Avtomoto SUV, ki napoveduje preporod znamke v Sloveniji

Izgubil je deljeno zadnjo klop, a postal daljši

Prenovljeni eclipse cross je v primerjavi s predhodnikom zrasel za 14 centimetrov, zaradi baterij, nameščenih v dno avtomobila, pa se je za kar tri centimetre znižalo težišče avtomobila. Žal je izgubil pomično zadnjo klop, a je na račun dodatnih dimenzij pridobil osem centimetrov globlji prtljažni prostor. Ta ima v osnovni postavitvi do prtljažne police 359 litrov, do stropa 471 in ob podrti zadnji klopi 1.108 litrov prostornine.

Za volanom večjih sprememb v smislu ergonomije ni. Zaradi drugačnega pogona so nekoliko spremenjeni merilniki z dodatnimi prikazi glede baterije, osempalčni zaslon na dotik je preprost in drugačna je ročica menjalnika. Hvalimo fizična stikala za upravljanje klimatske naprave.

V primerjavi s predhodnikom je zrasel za kar 14 centimetrov. | Foto: Gašper Pirman V primerjavi s predhodnikom je zrasel za kar 14 centimetrov. Foto: Gašper Pirman

Pogon si je izposodil pri outlanderju

Outlander je bil vrsto let najbolje prodajani priključni hibrid na svetu, tudi pri nas je v aktualni generaciji do danes prepričal 92 kupcev. Na račun njegovih uspehov so v eclipse cross vgradili njegovo električno-bencinsko pogonsko kombinacijo. Sestavljajo jo 2,4-litrski bencinski motor z 72 kilovati in dva elektromotorja. Sprednji ima 25 in zadnji 30 kilovatov nazivne moči, tako se sistemska moč ustavi pri 138 kilovatih. Litij-ionska baterija ima zmogljivost 13,8 kilovatne ure, kar je dovolj za 50 kilometrov po merilnem ciklu WLTP. Sami smo se z njim zapeljali po Ljubljani in v mrzlem dopoldnevu, ko je bila stopinja pod lediščem, prepeljali 35 kilometrov. V toplejšem vremenu, brez prižganega gretja, ogrevanja sedežev in volana, bi morali zlahka prevoziti več kot 40 realnih električnih kilometrov.

Da pogonska baterija ostane v optimalnem stanju dlje časa, je eclipse cross opremljen s sistemom za hlajenje med navadnim polnjenjem, ki aktivira hladilni ventilator. To funkcijo je mogoče izklopiti s pritiskom na stikalo OFF, ki je na dnu armaturne plošče. Funkcija ima vpliv na čas polnjenja, a po drugi strani prispeva k podaljšanju življenjske dobe pogonske baterije, kar pozitivno vpliva na življenjsko dobo celotnega vozila.

Štirikolesni pogon serijsko

Zaradi dveh elektromotorjev so vse različice, neodvisno od opreme, opremljene s štirikolesnim pogonom. Kupci v Sloveniji lahko izbirajo med petimi različnimi paketi, cene se začnejo pri 35 tisoč evrih, a vsak kupec dobi popust v višini tisoč evrov. Najdražji eclipse cross po ceniku stane malenkost več kot 40 tisoč evrov. Omeniti moramo še, da tako kot outlander ponuja hitrejše polnjenje prek chademo priključka. V tem primeru se baterija do 80 odstotkov napolni v 25 minutah, na domači vtičnici pa bo polnjenje baterije trajalo od štiri do pet ur.

Mitsubishi eclipse cross | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mitsubishi eclipse cross | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mitsubishi eclipse cross | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mitsubishi eclipse cross | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte