Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 7. 2023,
22.42

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58

Natisni članek

električni avtomobili citroen e-C3 Citroën

Četrtek, 27. 7. 2023, 22.42

11 mesecev, 3 tedne

Citroën e-C3

Po Nemcih in Francozih: nova napoved "poceni" avtomobila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,58
Citroen e-C3 | Foto Citroën

Foto: Citroën

Citroën je z močno zakrito skico, ki povzema obliko koncepta oli, napovedal svoj novi in cenovno dostopnejši električni avtomobil e-C3. Ta bo z izhodiščno ceno 25 tisoč evrov na ceste pripeljal v družbi renaulta 5 in serijske različice koncepta volkswagen ID.2all.

Citroënov koncept oli. | Foto: Citroën Citroënov koncept oli. Foto: Citroën Za zdaj še zelo zakrito napovedno fotografijo so vstavili v Stellantisovo poročilo o poslovanju v prvem polletju. Že prvi obris kaže, da bo avtomobil povzemal določene poteze koncepta oli, prav tako pa tudi novega C3 za indijski in južnoameriški trg.

Avtomobil bo predvidoma nastal na platformi CMP. Osnovna ideja je narediti avtomobil električen, omogočal pa bo tudi vgradnjo bencinskega motorja. To bo Stellantisov 1,2-litrski bencinski motor z blago hibridnim dodatkom.

Kapaciteta baterije med 40 in 50 kilovatnimi urami

Električna različica e-C3 pa bo imela napovedano izhodiščno ceno pri 25 tisoč evrih, kar bo sredi desetletja očitno postal ključni mejnik za relativno dostopne majhne električne avtomobile. Enako ceno so za izhodišče že potrdili pri Volkswagnu, kjer bodo izdelali malčka na osnovi koncepta ID.2all, ter pri Renaultu z obujeno "petko".

Veliko podrobnosti za e-C3 še ni na voljo. Po zadnjih napovedih bi ga lahko poganjal elektromotor z močjo 60 ali 80 kilovatov, kapaciteta baterije pa bi bila med 40 in 50 kilovatnimi urami. Dobavitelj baterij bo kitajska družba Svolt.

 

Ne spreglejte