SiolNET. Avtomoto Novice
4,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po cigaretnih škatlicah opozorila tudi na bencinske črpalke?

4,55

termometer

bencinska črpalka Švedska
Taka opozorila bodo že maja obvezna na bencinskih črpalkah na Švedskem. Foto: British Medical Journal

Nekateri bencinski servisi v tujini so postavili opozorila pred uporabo fosilnih goriv, ki podobno kot opozorila na škatlicah cigaret opozarjajo na škodljivost goriv na stanje podnebja in okolja. To pobudo podpira tudi British Medical Journal, ki združuje zdravstvene strokovnjake iz ZDA in Velike Britanije.

Avtorji zapisa poudarjajo, da podobno prakso že poznamo s primera cigaretnih škatlic. Tam so opozorila usmerjena v škodljivost kajenja za zdravje kadilca, tudi v primeru fosilnih goriv pa gre – poleg vpliva na podnebje in okolje – prav tako za zdravje ljudi. Uporabo fosilnih goriv različne študije povezujejo s predčasno smrtjo okrog 3,5 milijona ljudi na leto.

Medtem ko opozorila na cigaretnih škatlicah poznajo že v okrog 118 državah, še zelo redke uporabljajo podobna opozorila na bencinskih črpalkah. Medicinski strokovnjaki pri British Medical Journal predlagajo razmeroma poceni rešitve, ki bi lahko spremenile družbene navade. Opozorilne napise predlagajo na točilnih pipah na bencinskih servisih, letalskih vozovnicah, energetskih računih in podobno.

Bi imela taka opozorila dovolj velik učinek ali ne?

  • Da 124
  • Ne 1658
Oddanih 1782 glasov

Opozorila v primeru cigaretnih škatlic poznajo že v več kot sto državah sveta. Opozorila v primeru cigaretnih škatlic poznajo že v več kot sto državah sveta. Foto: Anže Malovrh / STA Na Švedskem bodo taka opozorila obvezna že maja

Ta ideja ni povsem nova. Na Švedskem je vlada že leta 2018 lastnikom bencinskih servisov naročila, naj uporabnike začnejo obveščati o škodljivosti fosilnih goriv na podnebje in zdravje ljudi. Te nalepke bodo postale obvezne maja letos.

Tudi v kanadskem Vancouvru so že predstavili podobna opozorila, ki med škodljive posledice uvrščajo tudi izumiranje ogroženih vrst živali. Ta opozorila so sicer del vsedržavne kampanje za bolj racionalno rabo goriv.

Podobno smer so ubrali tudi v mestu Cambridge v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer bodo opozorila kmalu obvezna na vseh mestnih bencinskih črpalkah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin