SiolNET. Avtomoto Novice
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodaja avtomobilov v Evropi

Po trinajstih mesecih spet pozitivno, a težav še ni konec

0,18

termometer

Parkirišče tovarna | V državah Evropske unije jim je letos v prvih osmih mesecih uspelo prodati oziroma dobaviti 5,9 milijona novih osebnih avtomobilov. | Foto: Reuters
V državah Evropske unije jim je letos v prvih osmih mesecih uspelo prodati oziroma dobaviti 5,9 milijona novih osebnih avtomobilov. Foto: Reuters

Po trinajstih zaporednih rdečih mesecih se je prodaja novih avtomobilov avgusta vendarle povečala. Na letni ravni je še vedno precej pod lansko ravnjo.

Zaradi vseh težav v dobaviteljski verigi je bila prodaja novih avtomobilov že trinajst zaporednih mesecev negativna. Samo julija je v primerjavi z lanskim letom (isti mesec) upadla za več kot deset odstotkov. Avgusta je trgovcem v Evropi vendarle uspelo prodati oziroma dostaviti 650 tisoč avtomobilov, kar je bilo 4,4 odstotka več kot avgusta lani, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

Rdeč niz je tako prekinjen, a težav še zdaleč ni konec. Avgustovska prodaja je še vedno krepko pod tisto ravnjo, ki so jo trgovci dosegali pred epidemijo covid-19. Na letni ravni letos prodaja novih avtomobilov v osmih mesecih znaša slabih šest milijonov avtomobilov, to pa je skoraj dvanajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Le tri države so prodajo letos izboljšale

V državah EU imajo letos pozitiven trend prodaje novih avtomobilov le v Bolgariji (+12,9 odstotka), na Cipru (+4,1 odstotka) in v Romuniji (+5,8 odstotka). Za več kot 20 odstotkov je prodaja padla na Danskem, Finskem in Litvi, prav tako izven EU tudi na Norveškem.

Negativen je izkupiček prodaje tudi v Sloveniji, kjer je letošnja bera prodaje za 15,4 odstotka nižja kot v prvih osmih mesecih lanskega leta.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin