Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
11.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Porsche Ekskluzivni Avtomoto Hidria

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 11.31

8 let, 3 mesece

Plod slovenskega znanja je vgrajen v 780 tisoč evrov vrednega porscheja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Hibridni pogon novega Porschejevega superšportnega modela 918 spyder zaznamuje slovensko znanje. Idrijska Hidria je namreč razvila enega od dveh njegovih elektromotorjev.

Žlahtna referenca za slovensko podjetje: 878 "konjev", 2,8-sekundni pospešek in le 3,3-litrska poraba goriva

Visokotehnološko podjetje iz Idrije je kot ugledni dobavitelj močno vpeto v avtomobilsko industrijo stare celine. Poleg drugih produktov pa so se orientirali tudi na trg sestavnih delov za hibridna in električna vozila. Njihove elektromotorje v serijski proizvodnji hibridnih vozil že uporabljajo znamke Peugeot oziroma koncern PSA, Smart in Fiat.

V Hidrii so v letošnjem letu še izpopolnili in nadgradili svojo različico lameliranega jedra elektromotorja, ki je namenjen vgradnji v pogonski sklop hibridnih vozil. Z učinkovitostjo in tehnološko dovršenostjo tega izdelka pa so prepričali tudi Porschejeve inženirje iz Stuttgarta, ki so se odločili, da bodo tak elektromotor vgradili tudi v omejeno serijo, naredili jih bodo 918, svojega ekskluzivnega, 780 tisoč evrov vrednega porscheja 918 spyder. Njegov hibridni pogon združuje najlažji serijski motor V8 in dva elektromotorja, eden od njiju pa je, kot že rečeno, plod slovenskega znanja in tehnologije.

Gre za najhitrejšega oziroma najzmogljivejšega serijsko izdelanega porscheja vseh časov, ki doseže najvišjo hitrost 343 km/h in do stotice pospeši v pičlih 2,8 sekunde. Vsega spoštovanja vredna pa je glede na njegove zmogljivosti in skupno sistemsko moč 652 kilovatov (887 "konjev") seveda njegova energijska in emisijska bilanca. Ta avtomobil bo namreč 100-kilometrsko razdaljo sposoben prepeljati z le 3,3-litrsko povprečno porabo goriva, ob tem pa bo v zrak v povprečju izpustil 79 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Hidria je postala eden ključnih globalnih dobaviteljev pri proizvodnji hibridnih in električnih vozil

V Idrijskem podjetju so seveda na dosežek izjemno ponosni, saj je porsche spyder 918 nova v vrsti prestižnih referenc, ki potrjujejo Hidrijino kakovost in utrjujejo njihov vodilni položaj med proizvajalci rešitev za hibridna in električna vozila. Hibridni pogon novega Porschejevega superšportnega modela 918 spyder združuje najlažji serijski motor V8 in dva elektromotorja. Poglejte, kako med njimi teče strojno-elektronska komunikacija.

Ne spreglejte