Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 12. 2015,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ferrari Mercedes-Benz

Sreda, 16. 12. 2015, 13.49

6 let, 7 mesecev

Pet najdražjih avtomobilov na dražbah: kraljujejo ferrariji in Fangiov mercedes

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na najbolj prestižnih dražbah se najbolj ekskluzivni starodobniki občasno prodajo tudi za več deset milijonov evrov. Med najdražjimi petimi pričakovano štirje ferrariji in en mercedes-benz.

Avtomobil, ki ne izvira iz Maranella, se težko uvrsti med najdražje

Trg najbolj prestižnih starodobnih avtomobilov je v razcvetu in kdor si danes lasti enega najbolj redkih, ekskluzivnih in zaželenih avtomobilov, si s prodajo lahko nadeja tudi več deset milijonov evrov visoke zneske. Vsak starodobni avtomobil kajpak take cene nima. Visoki cenovni dometi veljajo predvsem za redke ohranjene primerke iz omejenih serij. Vsekakor pomaga, če so avtomobil izdelali v Maranellu – med desetimi najdražjimi avtomobili z dražb je namreč kar devet ferrarijev – in če ga je pred več deset leti vozil kateri izmed najbolj znamenitih dirkačev takratnega obdobja.

Med najdražjimi dva nekdanja avtomobila Juana Manuela Fangia

Naziv najdražjega avtomobila drži ferrari 250 GTO iz leta 1962, ki so ga lani prodali za 38 milijonov ameriških dolarjev (34 milijonov evrov). Ferrari je skupno izdelal 39 primerkov tega avtomobila, vozilo 250 GTO berlinetta pa je bilo namenjeno predvsem takratnemu svetovnemu prvenstvu športnih avtomobilov. Ker gre za enega najbolje ohranjenih ferrarijev 250 GTO, je njegova cena lani poletela v nebo.

Mesto drugega najdražjega pripada mercedes-benzu W196 iz leta 1954, ki ga je vozil petkratni svetovni prvak formule ena Juan Manuel Fangio. Pred dvema letoma so ga v Goodwoodu prodali za 17,7 milijona britanskih funtov (24,3 milijona evrov). Fangio je bil tudi voznik ferrarija 290 MM, ki so ga nedavno prodali v New Yorku. Fangio je z njim vozil na dirki Mille Miglia v Italiji.

Ferrarija, ki so ga prodali za 16 milijonov dolarjev, vozil tudi Steve McQueen

Četrti najdražji je ferrari 275 GTB/4 NART spider. Pred dvema letoma so ga prodali za 16 milijonov ameriških dolarjev (14,5 milijona evrov), bil pa je eden izmed desetih obstoječih ferrarijev tega modela. Različica NART je bila zasluga Luigija Chinettija, ki je Enza Ferrarija prepričal o smotrnosti hitrih športnih avtomobilov brez strehe v ZDA. Avtomobil je nastopal tudi v filmu The Thomas Crown Affair, kjer ga je vozil Steve McQueen.

Eden najbolj redkih avtomobilov iz Maranella pa je ferrari 275 GTB/C speciale. Konec leta 1964 in v začetku leta 1965 so jih izdelali le tri, kolikor so jih potrebovali za dirkaško homologacijo dirkalnika 275 GTB. To je bil prvi ferrari s samostojnim zadnjim podvozjem. Zanj so iztržili 26,4 milijona ameriških dolarjev (24 milijonov evrov).

Ne spreglejte