Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 11.37

6 let, 6 mesecev

Pet direktorjev Volkswagna, ki so morali pustiti svojo službo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Volkswagen bo na avtomobilskem salonu v Parizu nadaljeval svojo novo usmeritev proti električnim vozilom, eno leto po izbruhu dizelske afere pa si v Wolfsburgu še ližejo rane največje krize v zgodovini vodilnega proizvajalca avtomobilov v Evropi. Pred enim letom je ameriška agencija za okolje v dizelskih motorjih našla nedovoljeno programsko opremo, ki je pomagala pri prirejanju podatkov o izpustih.

Martin Winterkorn

Martin Winterkorn | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še nekaj tednov pred izbruhom dizelske afere je Martin Winterkorn kot predsednik uprave koncerna dobil interni dvoboj z Ferdinandom Piechem, prvim nadzornikom koncerna. Piech je bil velik kritik Winterkornovih poslovnih dosežkov. Očital mu je predvsem okorelo funkcionalnost koncerna, premajhno dobičkonosnost znamke Volkswagen in neuspeli preboj na trg v ZDA. Potem ko je prevara Volkswagnovega koncerna s programsko opremo v dizelskih motorjih prišla v javnost, je Winterkorn odstopil s svojih funkcij. Na čelu uprave ga je zamenjal Matthias Müller, do takrat predsednik znamke Porsche.

Michael Horn

Michael Horn | Foto: Reuters Foto: Reuters

Michael Horn je bil vodja Volkswagna v ZDA, kjer so se Nemci v New Yorku ravno pripravljali na predstavitev novega passata in s tem aduta za resnejši prodor na severnoameriški trg. Dizelska afera je pokvarila dogodek, prav Horn pa je bil tisti, ki je moral med Volkswagnovimi menedžerji prvi stopiti pred kamere in odgovarjati na neprijetna vprašanja. Horn je pozneje izrazil nestrinjanje s politiko Volkswagna in marca zapustil družbo.

Ulrich Hackenberg

Ulrich Hackenberg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kot vodja razvoja in raziskav je bil Ulrich Hackenberg eden najpomembnejših razvojnih inženirjev Volkswagnovega koncerna. Bil je oče modularne gradnje avtomobilov, s katero so Nemci pridobili pomembno konkurenčno prednost pred tekmeci. Pred tremi leti je od znamke Volkswagen odšel k Audiju, mesto v upravi koncerna je izgubil lani decembra, nato pa se upokojil.

Heinz-Jakob Neusser

Heinz-Jakob Neusser | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od leta 2012 je vodil razvoj koncernskih motorjev, zato so ga zaradi afere odpustili. Neusserja je na njegovi funkciji zamenjal vodja razvoja motorjev pri Škodi Frank Welsch. Poleg Hackenberga in Neusserja je moral koncern zapustiti tudi Wolfgang Hatz, vodja raziskav in razvoja pri Porscheju. Vsi trije so bili neposredno povezani z dizelsko afero.

Winfried Vahland

Winfried Vahland | Foto: Reuters Foto: Reuters

Winfried Vahland je pred leti vodil Volkswagnov posel na Kitajskem, v času izbruha dizelske afere pa je bil predsednik uprave Škode. Po kadrovskih zamenjavah ga je pri Škodi nasledil Bernhard Meier, Vahlanda pa so poslali čez lužo za vodjo Volkswagnovega koncerna v ZDA. Vahland, ki je bil pred dizelsko afero eden resnejših kandidatov za Winterkornovo nasledstvo, ponudbe ni sprejel in prostovoljno zapustil Volkswagen. Neuradno je za odločitvijo stala tudi njegova žena, ki se po 25-letni Vahlandovi karieri pri Volkswagnu ni bila pripravljena še enkrat seliti.

Ne spreglejte