SiolNET. Avtomoto Novice
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pazite, od četrtka višje prometne kazni na Hrvaškem

0,86

termometer

hrvaška policija
Najostrejše kazni so predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise. Foto: STA

Od četrtka naprej bodo na Hrvaškem v veljavo stopile višje prometne kazni. Povečali so jih predvsem za najhujše prometne prekrške, a tudi za uporabo telefona med vožnjo, neustrezno pripenjanje z varnostnim pasom in prekratko varnostno razdaljo.

Na hrvaških cestah bodo od 1. avgusta ostreje kaznovali kršitelje cestnoprometnih predpisov. Hrvaški sabor je sredi julija sprejel spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu. Za osem najhujših prometnih prekrškov so podvojili denarne kazni in bodo znašale tudi do 20.000 kun (2700 evrov).

Višje kazni za osem najhujših prekrškov

Za osem najpogostejših prekrškov, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda, bodo denarne kazni od četrtka dalje zvišali z dosedanjih od 5000 do 15.000 kun (od 676 do 2028 evrov) na od 10.000 do 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov).

Gre za vožnjo v nasprotno ali prepovedano smer, prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju, zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila, zavračanje testiranja voznikov na alkohol in mamila ter vožnjo pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja ali v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno.

Podvojena kazen za telefoniranje med vožnjo

S 500 na 1000 kun (s 67 na 135 evrov) se bodo tudi zvišale kazni za neuporabo varnostnega pasu, nepravilnega prevoza otrok in nepravilno uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

S 700 na 1000 kun (s 94,5 na 135 evrov) bodo zvišali kazni za tiste, ki nimajo ustrezne zimske opreme. Višje denarne kazni so predpisane tudi za voznike, ki ne bodo ostali na kraju prometne nesreče s smrtnimi žrtvami ali ranjenimi. Namesto dosedanjih med 3000 in 7000 kun (med 405 in 946 evrov) bodo nove kazni med 10.000 in 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov).

Prav tako so na Hrvaškem uvedli denarne kazni za nespoštovanje varnostne razdalje med vozili na avtocestah. Varnostna razdalja je določena na najmanj dve sekundi, tako kot to velja v Sloveniji.

Novi predpisi usmerjeni proti povratnikom

Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od zgoraj navedenih osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin