SiolNET. Avtomoto Novice
3,22

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Parkirne kazni so zlata jama: prijave kar prek telefona?

3,22

termometer

Nemci bi v nekaterih mestih radi uvedli aplikacijo za pametni telefon, ki bi meščanom omogočala neposredno prijavo napačno ali nevarno parkiranih avtomobilov. Bi tako rešitev podprli tudi v Sloveniji?

Bi mestno redarstvo obvestili o napačno parkiranih avtomobilih? (Fotografija je simbolična.) Bi mestno redarstvo obvestili o napačno parkiranih avtomobilih? (Fotografija je simbolična.) Foto: Gregor Pavšič

Napačno parkirani avtomobili, ki lahko zasedejo namenska mesta za druge uporabnike (invalidi, električna vozila …), ali pa na nevarnih mestih (tik pred prehodi za pešce), pogosto jezijo mimoidoče. Tudi v Sloveniji na družbenih omrežjih mrgoli fotografij tako parkiranih avtomobilov. V Nemčiji so že razvili aplikacijo, ki ponuja možnost pošiljanja fotografij s podatki vozila tudi neposredno mestnim redarskim službam.

Fotografija neposredno do mestnega redarstva?

Najdlje želijo iti v mestu Wiesbaden pri Frankfurtu. Tam predstavniki političnih strank CDU, SPD in Zelenih poskušajo doseči pravno privolitev pristojnega sodišča, da mestno redarsko aplikacijo ponudijo vsem uporabnikom. Kdor bi fotografiral napačno parkirano vozilo, bi se torej prelevil v "redarja" in podatke o vozilu poslal neposredno v bazo redarstva, je poročal časnik Frankfurter Neue Presse.

Za zdaj še ni ocen, za koliko bi se v tem primeru zmanjšalo število prekrškarjev.

Bi podprli mestno uradno aplikacijo za prijavo napačno parkiranih vozil tudi v Sloveniji?

 • Da, to bi izboljšalo razmere v mestih 69,94%
 • Ne, to je delo mestnega redarstva 11,07%
 • Sem proti taki rešitvi iz vidika varstva osebnih podatkov, nočem niti "špecanja" drugih voznikov 18,98%

V Frankfurtu lani za 12,7 milijona evrov parkirnih glob

Na to oceno čakajo tudi v bližnjem Frankfurtu, kjer so lani v mestno blagajno z naslova parkirnih kazni dobili kar 12,7 milijona evrov. V mestu dela okrog 90 redarjev. Dobili so tudi 22 tisoč zasebnih prijav, kar sicer predstavlja le slabe tri odstotke vseh izrečenih parkirnih glob.

Ali bodo tudi v Frankfurtu sledili morebitnemu zgledu Wiesbadna, bo odvisno predvsem od izkušenj tega mesta.

Na drugi strani v Nemčiji obstaja tudi zasebna aplikacija Wegeheld, kjer je prijava vozila sicer bolj zapletena in dolgotrajna, aplikacija pa v vsakem primeru omogoča fotografiranje in objavo na družbenih omrežjih. V mestu Mönchengladbach prek te aplikacije mestno redarstvo v povprečju dobi 80 prijav na mesec.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • janez123 / 08.03.2018. ob 13:02 +4 0

  če bodo tudi vasi in obrobje vključeno , kjer gospoda iz mesta parkira po poteh , travnikih, dvoriščih, tam je vse njihovo.

  +4 0
 • Primosio / 08.03.2018. ob 14:15 +1 0

  To pri nas ne more iti skozi brez spremembe Zakona o prekrških, saj lahko prekršek zazna samo pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa.

  +1 0
 • gunte07 / 08.03.2018. ob 23:14 +1 - 1

  evropa so samo se poloznice takse kazni praktico zivljenja vec ni,,, ena sama diktatura ,,upam da narava kmalu pocisti nesnago ki jo izumlajo ljudje da bi za to bili placani ,,so pa v bistvu zlo

  +1 - 1
delitve: 198
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin