SiolNET. Avtomoto Novice
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pametni ležeči policaji, ki ''kaznujejo'' le prehitre voznike #video

1,60

termometer

Nekateri ležeči policaji so tako visoki in agresivni, da nas tudi v primeru počasne vožnje popolnoma pretresejo, spet nekateri pa so tako položni, da ne poskrbijo za bistveno zmanjšanje hitrosti. Pri španskem podjetju Badennova so prevzeli sicer poznano zasnovo in jo razvijali naprej, svoje pametne ležeče policaje, ki ''pretresejo'' le prehitro vozečega voznika, pa so preizkušali že na domačih tleh, v Nemčiji in Izraelu.

Španci so pametnega ležečega policaja zasnovali že pred leti in ga ves ta čas testirali. Kljub temu, da so pripravljeni na serijsko vgradnjo, jim za zdaj še ni uspelo prepričati večjega števila kupcev. A njihova prihodnost je gotovo svetla, saj s pametno zasnovo in rešitvijo takšen ležeči policaj nagrajuje vzorne voznike in ''kaznuje'' prehitre.

Kamera policija Avtomoto Policisti z novo taktiko: nevarne ''firbce'' posnamejo in kaznujejo

Gre za preprosto rešitev

Znotraj teh pametnih ležečih policajev je posebna nenewtonska tekočina, ki spreminja svojo viskoznost glede na določene razmere. Pametni ležeči policaj Kar precej primerkov je na svetovnem spletu, kjer ljudje na nenewtonski tekočini delajo zanimive preizkuse – zaradi spremenljive viskoznosti je ta tekočina ob nežnem ravnanju gosta, a mehka, v primeru močnega udarca pa je trda kot kamen.

Enak princip je uporabljen tudi pri pametnih ležečih policajih. Če je hitrost primerna omejitvi, viskoznost tekočine omogoča, da avtomobil prevozi ležečega policaja brez večjih pretresov. V primeru, da je hitrost prevelika, se ob stiku pnevmatike spremeni viskoznost in ležeči policaj opravi svoje delo ter upočasni vozilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin