Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
7.04

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

1

Natisni članek

prelaz Stelvio

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 7.04

6 let

Stelvio - cesta pelje 2.757 metrov visoko

Osupljive razmere na slavnem prelazu v Alpah #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

1

Posnetki iz helikopterja razkrivajo snežni oklep na slavni cesti proti prelazu Stelvio v Italiji, ki je znana izletniška točka navdušenih avtomobilistov, motoristov in kolesarjev.

To so trenutne razmere na cesti čez Vršič #foto


Snežni objem slavne ceste

Letošnja s snegom obilna zima je najvišje ležečim cestam v Alpah dala zares pravljični snežni oklep. Pred dnevi smo že pisali o cesti čez Vršič, najvišji prelaz v Sloveniji, kjer je še danes nekaj metrov visoka stena snega in ledu. Še bolj skrajna je slika na prelazu Stelvio, kjer cesta vodi še dobrih tisoč metrov višje kot na Vršiču.

Posnetki iz helikopterja kažejo zimsko sliko tega slovitega prelaza na meji med Italijo in Švico. Tam so upravitelji umetno sprožili več plazov, da bi nadzorovali snežno odejo. Prelaz bo očitno nekaj časa še zaprt.

Pogled na ovinkasto cesto proti vrhu prelaza. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pogled na ovinkasto cesto proti vrhu prelaza. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Ena najbolj spektakularnih cest na svetu

Stelvio slovi po svoji spektakularni zaviti cesti z izjemnim razgledom, ki se vije na višino 2.757 metrov nad morjem. Cesta je priljubljeno zatočišče navdušenih avtomobilistov, motoristov in kolesarjev. Na ta prelaz, ki velja za drugega najvišjega v Evropi in najvišjega v vzhodnih Alpah, je pogosto vodila tudi etapa kolesarske dirke Giro d'Italia.

Po tem prelazu je imel dobil tudi prvi športni terenec avtomobilske znamke Alfa Romeo, že leta 2008 pa so po njem svoj motocikel poimenovali tudi pri Moto Guzziju.

Originalno cesto na Stelvio so gradili med letoma 1820 in 1825. S cesto je takratni avstrijski imperij dobil povezavo s provinco Lombardijo. Glavni inženir gradnje ceste je bil Carlo Donegani. Do danes se je cesta v svoji zasnovi le malo spremenila.

Ne spreglejte