Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
13. 5. 2016,
17.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Opel Opel Astra Sports Tourer izpusti Dieselgate

Petek, 13. 5. 2016, 17.32

6 let, 6 mesecev

Opel odločno zanika obstoj goljufive programske opreme

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Opel astra | Foto Opel

Foto: Opel

Na objave, ki so danes odmevale na spletnih straneh DUH, Monitor in Der Spiegel in ki Oplu očitajo goljufanje pri podatkih glede izpustov dizelskih motorjev v zafiri in novi astri, evropskemu avtomobilu leta 2016, so se že odzvali v Rüsselsheimu. V sporočilu za javnost so zapisali, da ponovno poudarjajo dejstvo, da v svojih vozilih ne uporabljajo programske opreme, ki bi prepoznavala, ali poteka preverjanje emisij izpušnih plinov.

Čiščenje izpustov od 17 stopinj Celzija dalje?

Zapisi na spletnih straneh DUH, Monitor in Der Spiegel poročajo, da naj bi tudi nova generacija Oplovih dizelskih motorjev v krmilni elektroniki imela posebno skrito kodo za nadzor izpustov, ki naj bi jo sprogramirali strokovnjaki v matični družbi General Motors. Ta naj bi izdatno čiščenje izpušnih plinov sprožila le pri temperaturi od 17 stopinj Celzija dalje. Te nepravilnosti naj bi neodvisni računalniški strokovnjaki zdaj odkrili tudi v novi astri, aktualni zmagovalki izbora za Evropski avto leta.

Spomnimo, da je ob koncu lanskega leta v luči Volkswagnove afere Dieselgate pri mož Opla dr. Karl-Thomas Neumann napovedal spremembe: "Dogodki in debate v preteklih tednih in mesecih so pokazale, da se je avtomobilska industrija znašla v središču dogajanja, in napočil je trenutek za delovanje na osnovi tovrstnega spoznanja. Očitno je dizelska debata svojevrstna točka preloma. Svet ni več isti, kot je bil pred njo. Tega ne moremo ignorirati. Avtomobilska industrija je ta, ki se mora odločiti, spremeniti in sprejeti percepcijo nove realnosti." | Foto: Opel Spomnimo, da je ob koncu lanskega leta v luči Volkswagnove afere Dieselgate pri mož Opla dr. Karl-Thomas Neumann napovedal spremembe: "Dogodki in debate v preteklih tednih in mesecih so pokazale, da se je avtomobilska industrija znašla v središču dogajanja, in napočil je trenutek za delovanje na osnovi tovrstnega spoznanja. Očitno je dizelska debata svojevrstna točka preloma. Svet ni več isti, kot je bil pred njo. Tega ne moremo ignorirati. Avtomobilska industrija je ta, ki se mora odločiti, spremeniti in sprejeti percepcijo nove realnosti." Foto: Opel

Opel za letos obljubil podatke iz novega meritvenega cikla dejanske porabe in izpustov

V bran novi astri, evropskemu avtomobilu leta 2016 so zapisali: "Pri Oplu ponovno poudarjamo dejstvo, da v naših vozilih ne uporabljamo programske opreme, ki bi prepoznavala, ali poteka preverjanje emisij izpušnih plinov." | Foto: Opel V bran novi astri, evropskemu avtomobilu leta 2016 so zapisali: "Pri Oplu ponovno poudarjamo dejstvo, da v naših vozilih ne uporabljamo programske opreme, ki bi prepoznavala, ali poteka preverjanje emisij izpušnih plinov." Foto: Opel

Ob tem velja spomniti, da je Opel ob koncu leta 2015 verjetno tudi zaradi posledic Volkswagnove afere Dieselgate napovedal, da bo samoiniciativno uporabil strožja merila za emisije, še preden bodo ta zakonsko obvezna, tako za izpuste ogljikovega dioksida kot tudi za dušikove okside, ki so zanetili dizelski oblak očitkov. Od drugega četrtletja 2016 dalje naj bi ob uradnih podatkih o porabi in izpustu CO2 začeli pri Oplu navajati tudi podatke, pridobljene po proceduri cikla WLTP.

Dizelska afera je namreč Evropsko unijo spodbudila k bolj doslednim meritvam porabe in izpustov. V EU bo trenutni Novi evropski vozni cikel (NEDC) leta 2017 nadomestil sodobnejši standard Svetovno usklajenega preizkusnega postopka za lahka gospodarska vozila (WLTP, Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure). WLTP je pomemben za zagotavljanje standardiziranih, ponovljivih in primerljivih rezultatov.

Pri Oplu so torej obljubili, da bodo od konca junija 2016 poleg uradnih podatkov o porabi in emisijah CO2 za svoje modele – najprej za evropski avto leta 2016 astro – objavljali ugotovljene rezultate o dejanski porabi, pridobljene z novim preizkusnim ciklom WLTP. V teh rezultatih je prikazan razpon porabe z nižjo in višjo številko, kar naj bi prispevalo k večji preglednosti. V nadaljevanju leta so tovrstne podatke meritve WLTP obljubili tudi za svoje druge modele.

Za natančnejše meritve: izpušna slika v realnih voznih pogojih

V Rüsselsheimu poudarjajo, da so s svojo zavezo, ki zadeva večjo transparentnost in kredibilnost glede porabe in izpustov, mislijo resno. Zato bodo ukrepali tudi v smeri prihodnjega standarda RDE, ki vključuje zmanjšanje izpustov dušikovih oksidov (NOX) in izboljšanje s standardom Euro 6 skladnih dizelskih motorjev s selektivnim katalizatorjem (SCR). RDE je emisijski standard izpustov v dejanskih voznih pogojih (Real Driving Emissions), ki dopolnjuje trenutne testne metode in meri izpuste avtomobilov neposredno na cesti.

Marca je Oplove namere komentiral tudi glavni strateg znamke Neumann: "Trdno sem prepričan, da bo dizelska tehnologija ohranila pomembno vlogo v Evropi samo pod pogojem, da bo industriji uspelo ostati na poti stalnih izboljšav. To je eden od razlogov, da smo se odločili za uvedbo tehnologije SCR v celotni floti naših vozil od leta 2018 naprej. Tako ne bomo le govorili o ponovnem pridobivanju zaupanja, temveč tudi o strategiji ohranjanja prednosti evropske avtomobilske industrije pri dizelski tehnologiji." | Foto: Opel Marca je Oplove namere komentiral tudi glavni strateg znamke Neumann: "Trdno sem prepričan, da bo dizelska tehnologija ohranila pomembno vlogo v Evropi samo pod pogojem, da bo industriji uspelo ostati na poti stalnih izboljšav. To je eden od razlogov, da smo se odločili za uvedbo tehnologije SCR v celotni floti naših vozil od leta 2018 naprej. Tako ne bomo le govorili o ponovnem pridobivanju zaupanja, temveč tudi o strategiji ohranjanja prednosti evropske avtomobilske industrije pri dizelski tehnologiji." Foto: Opel

Kaj se v resnici dogaja pod motornimi pokrovi Oplovih dizelskih modelov?

V teh dneh imamo v testni floti redakcije Avtomoto ravno opel astro sportstourer z novim srednjeprostorninskim 1,6-litrskim dizelskim motorjem serije CDTI, ki je bil razvit v Oplovi veliki tehnični ofenzivi. Testni avtomobil ima zelo ugodno majhno porabo, saj po dozdajšnjih meritvah drži testno povprečje pri 5,1 litra goriva na sto kilometrov. Pri zastopniku znamke smo zato želeli pojasnila glede očitkov nemških medijev in jih tudi dobili. Pripravili so precej obsežen odgovor v bran ugleda svojega evropskega avtomobila leta:

Izjava o poročilih, ki so jih objavili DUH, Monitor in Der Spiegel:

Pri Oplu ponovno poudarjamo dejstvo, da v naših vozilih ne uporabljamo programske opreme, ki bi prepoznavala, ali poteka preverjanje emisij izpušnih plinov.

To izjavo potrjujejo obsežna testiranja, izvedena v različnih državah – na primer poročilo nemškega zveznega ministrstva za transport in digitalno infrastrukturo, ki je bilo objavljeno 22. aprila. Poročilo nemškega urada ugotavlja, da med raziskavo – z izjemo določenih modelov tekmeca – pri nobenem drugem vozilu niso odkrili nelegalnih naprav za zavajanje oziroma goljufanje pri testiranju. Enako sta ugotovili tudi komisiji v Franciji in Veliki Britaniji.

V polnem obsegu smo sodelovali z nemškim zveznim uradom za motorna vozila (KBA) in mu lani jeseni posredovali podatke, potrebne za celovito analizo nemških organov.

Opel astra sports tourer prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Naša programska oprema ni bila nikoli zasnovana za goljufanje ali zavajanje.

DUH, Monitor in Spiegel nas niso seznanili z metodami in protokoli svojih dejavnosti, zato pri Oplu ne moremo ovrednotiti njihovih ugotovitev. Na osnovi naših lastnih in neodvisnih meritev ter izkušenj z eksperimenti, ki jih je DUH objavljal do zdaj, ne verjamemo, da so ti rezultati objektivni in znanstveno utemeljeni.

Naprave za nadzor in čiščenje izpušnih plinov so izjemno zapleteni integrirani sistemi. Pomembno vlogo imajo različni parametri, kot so število vrtljajev motorja, obremenitev, nadmorska višina in temperatura, obenem pa so ti dejavniki povezani med sabo. Tega kompleksnega sistema ni mogoče razstaviti na posamezne parametre. Potrebno je celostno, holistično razumevanje interakcij v kombinaciji s pogoji in elementi nadzornega sistema.

Rezultati uradnih testov, ki so bili objavljeni v zadnjih tednih, jasno kažejo dobro znane in razumljene razlike med delovanjem vozil pri trenutnih laboratorijskih preizkusih emisij, ki nujno zahtevajo prenovo, in preizkusih v dejanskih pogojih uporabe. Te razlike bo odpravila uvedba preverjanja v dejanskih pogojih uporabe (RDE, Real Driving Emissions) prihodnje leto. Opel že aktivno sodeluje v razpravah o RDE.

Prepričani smo, da si mora avtomobilska panoga ponovno pridobiti zaupanje s povečanjem preglednosti tako pri uporabnikih kot pri uradnih organih in v tej smeri smo že naredili nekaj odločnih korakov. Lani decembra smo objavili, da bomo poleti 2016 naredili naslednji prostovoljni korak proti prihodnjim emisijskim standardom – tako glede CO2 kot NOx.

Ne spreglejte