Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
18. 2. 2014,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto

Torek, 18. 2. 2014, 22.25

8 let

Opel meriva – prenovljena posebnica že na slovenskih cestah

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Opel meriva je štiri leta po prvi uradni predstavitvi v prenovljeni podobi že zapeljala na slovenske ceste. Največja novost je novi dizelski motor. Med kupci predvsem mlade družine in starejši.

Slovenski kupci pri barvah ne tvegajo. Na leto iz salonov do 400 novih meriv.

Če se vam zdi, da je vsaka druga meriva peščeno rjave barve, kot je bila tista, ki smo jo testirali prvič, imate prav. Uvoznik je ob predstavitvi osveženega malega enoprostorca postregel z nekaj zanimivimi podatki. Kar 43 odstotkov "slovenskih" meriv je izbranih v barvi poprov prah, več kot 50 odstotkov kupcev izbere opremo njoy, najpogosteje izbrani motor je 1,4-litrski bencinar z 88 kilovati. V tekočem letu namerava uvoznik prodati med 350 in 400 vozili.

Jedro ostajata uporabnost in prilagodljivost

Tudi po prenovi velja, da njeni največji prednosti ostajata uporabnost in prilagodljivost. Ergonomsko odlična, pa čeprav s številnimi stikali na sredinski konzoli, prepriča predvsem z dobro izkoriščenim potniškim prostorom, 32 odlagališči in izpeljankami sistemov flex.

Flexdoors. tako imenovana samomorilska vrata. ji dajejo značaj in lajšajo dostop oziroma izstop v drugi vrsti, sistem flexrail, drseč sredinski greben s številnimi prilagodljivo nastavljivimi odlagališči, povečuje uporabnost, flexfix nosilec za kolesa v odbijaču pa privablja aktivne.

Kaj je novega?

Merivi so malce "popravili" masko, žarometom, ki po novem svetijo tudi v ovinek, so namenili novo barvo ohišja, meglenkam nove obrobe, karoseriji dve novi barvi in ravno toliko novih platišč. Drastičnih sprememb videza ni oziroma niso vidne na prvi pogled.

Meriva je prvič na voljo z Oplovim večkrat hvaljenim informacijskim vmesnikom intellilink. Uporabniško rokovanje je v primerjavi s prejšnjim sistemom občutno hitrejše, skladno s sodobnimi smernicami je vmesnik grafično lepše dodelan, veliko bolj preprost za uporabo in podprt s sedempalčnim zaslonom. Omogoča tudi glasovno upravljanje in povezljivost s pametnimi telefoni.

Pravijo, da novi dizel ne ropota, ampak šepeta

Med novostmi pod pokrovom motorja izstopa nov, 1,6-litrski dizelski pogonski agregat z neposrednim vbrizgom, ki v obsežni motorni paleti nadomešča 1,3- in 1,7-litrska dizla. V najzmogljivejši izvedbi na sprednji kolesni par prenese kar 320 njutonmetrov največjega navora in po tovarniških navedbah obljublja porabo 4,4 litra na sto kilometrov. Prednosti nove pridobitve so večja ekonomičnost, ugodnejša masa in izboljšana uglajenost.

Kompliment osveženi in nekoliko varčnejši motorni paleti je tudi nov, pet- oziroma šeststopenjski ročni menjalnik. Opel je v razvoj popolnoma aluminijastega izdelka vložil kar 50 milijonov evrov in pridobil veliko. Tehta le 37 kilogramov, gabaritsko merivi ustreza veliko bolje, je hitrejši, prijetnejši, zaradi nižjega notranjega trenja pa vpliva tudi na ekonomičnost vozila. Bencinske izvedenke so od prenove naprej prvič na voljo tudi s samodejnim menjalnikom.

Opel osnovno merivo, z 1,4-litrskim bencinskim motorjem (74 kilovatov) in opremo selection, ponuja za 15.210 evrov, kupci pa lahko računajo tudi na 2550-evrski popust.

Ne spreglejte