SiolNET. Avtomoto Novice
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Omejitve hitrosti v Nemčiji: stališče, ki obeta spremembe?

1,03

termometer

Autobahn
Le redki so odseki nemškega Autobahna z omejitvijo hitrosti. Foto: Reuters

Nemčija je edina evropska država brez splošne omejitve hitrosti na avtocestah. Ta je za Nemce sicer še vedno tabu tema, a zdaj vsaj pri klubu ADAC vnaprej take omejitve ne zavračajo. Želijo pa si odločitve na podlagi temeljite študije.

Že leta so omejitve hitrosti na avtocestah v Nemčiji tudi ena osrednjih političnih tem. Preobrat bi očitno v prihodnje lahko prineslo novo izhodiščno stališče nemškega kluba voznikov ADAC, kjer za vsako ceno ne bodo nasprotovali uvedbi splošne omejitve. To bi podprli ob izvedbi ustrezne študije, ki bi omogočila trezno odločitev.

70 odstotkov nemških avtocest nima omejitve hitrosti. 70 odstotkov nemških avtocest nima omejitve hitrosti. Skoraj dve tretjini avtocestnega omrežja brez omejitve hitrosti

To je vsaj stališče Gerharda Hillebranda, podpredsednika za promet pri ADAC. "Trenutno se debata glede omejitev hitrosti odvija zelo čustveno in zato tudi ADAC pri tem ne zavzema uradnih stališč. Pozivamo pa k izvedbi temeljite študije, ki bi predstavila učinke uvedbe splošne omejitve hitrosti. Ta bi služila kot temelj za poznejšo odločitev," je Hillebrand povedal za nemško tiskovno agencijo DPA.

Nemčija je v Evropi edina država, ki ne pozna splošne omejitve na avtocestah. Vsaj na 70 odstotkih avtocestnega omrežja danes omejitve Nemci ne poznajo. Na petini omrežja obstajajo začasne omejitve hitrosti, ob tem pa še splošna omejitev 120 km/h (7,8 odstotka omrežja) in 100 km/h (5,6 odstotka omrežja).

Zagovorniki uvedbo splošne omejitve hitrosti na 130 km/h povezujejo z izboljšanjem prometne varnosti in manjšimi izpusti toplogrednih plinov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin