Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
4.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

Natisni članek

električna vozila nissan leaf e+ nissan leaf Nissan

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 4.05

4 leta

Olajšave in davki: enak avto, 75 tisoč evrov razlike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

nissan leaf | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Britanci so naredili zanimiv pregled cen električnega nissan leafa v 49 državah sveta. Med najcenejšo Španijo in najdražjim Singapurjem je za skoraj 75 tisoč evrov razlike, za takšne razlike v ceni pa ni popolnoma nič kriv Nissan, temveč olajšave in različni davki v posameznih državah. V Sloveniji brez upoštevane eko subvencije nissan leaf stane 35.500 evrov, torej tri tisoč evrov več kot enak avto v Španiji, zato se slovenska cena uvršča na petindvajseto mesto med izbranimi državami.

Zavarovalno podjetje se primerjave cen ni lotilo na pretirano znanstven način. Preprosto so odšli na stran proizvajalca v vsaki državi in zapisali uradno vstopno ceno tega električnega modela. Nekatere države so zato lahko v prednosti, saj imajo na svoji strani objavljeno ceno z že upoštevano subvencijo in drugimi ugodnostmi. Druge, med katerimi je tudi Slovenija, imajo objavljeno polno ceno, ki bi se lahko ob upoštevanih subvencijah spustila bistveno nižje.

Tabela nissan leaf | Foto: Kristjan Kraševec Foto: Kristjan Kraševec

Subvencija za električni avto zdaj šest tisočakov

Pomemben del takih nakupov so subvencije Eko sklada, ki za zdaj nadomeščajo davčne ugodnosti lastništva takih avtomobilov. Lani je kupec električnega avtomobila dobil 7.500 evrov subvencije, letos bo ta subvencija znašala šest tisoč evrov.

Šest tisoč evrov subvencije bo dobil kupec novega ali testnega vozila z največ osmimi sedeži (poleg voznikovega). Vrednost avtomobila navzgor ni omejena, subvencija pa ne sme presegati 50 odstotkov celotne nakupne vrednosti avtomobila.

V Sloveniji je bila do zdaj prodaja priključnih hibridov majhna in v zadnjem obdobju celo v senci povsem električnih avtomobilov. Ta vozila, ki imajo sicer od 30 do 50 kilometrov električnega dosega, zdaj do subvencije ne bodo več upravičena.

Razliko ustvarijo subvencije

Nissan leaf na Norveškem stane 28.537 evrov, kar je praktično enako kot v ZDA, a je zaradi visokih subvencij bistveno cenejši kot avto z motorjem na notranje izgorevanje (grafika spodaj). Norveška vlada je podaljšala oprostitev plačila 25 odstotkov davka za električna vozila do konca leta 2021. Ta davek morajo plačati kupci običajnega avtomobila, zato je električni avto tam bistveno cenejši.

Tabela nissan leaf | Foto: Kristjan Kraševec Foto: Kristjan Kraševec

Ne spreglejte