Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
25. 10. 2016,
3.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Gaj poligon

Torek, 25. 10. 2016, 3.10

6 let, 6 mesecev

Odpeljan krog po prvem slovenskem dirkališču #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Delovni stroji so opravili svoje – nova plast asfalta je pripravljena. Odpeljali smo krog po progi Gaj v Cerkljah na Dolenjskem. Proga tudi z novim asfaltom  zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti.

Obnova dolenjskega dirkališča in kdo so Slovenci, ki ga potrebujejo
Anderlič o prvem slovenskem dirkališču: Nov asfalt je šele začetek


Novemu asfaltu sledijo še robniki in izletne cone

Medtem ko mineva že sedemnajsto leto od prvotne ureditve zapuščenega vojaškega dirkališča pri Cerkljah na Dolenjskem in je kljub novi preplastitvi v zraku še vedno vprašanje o realizaciji celotnega projekta, ki ga je nacionalna zveza za avtošport AŠ2005 lani ocenila na 25 milijonov evrov, smo sedli v avtomobil in po zaslugi FurlanTecha odpeljali en krog. Na Dolenjskem so za zdaj postavili nov asfalt, v naslednjih mesecih sledi še urejanje robnikov in izletnih con. Prihodnje leto ga bo za izdajo homologacije pregledal tudi pristojni urad pri mednarodni avtomobilski organizaciji FIA.

V morebitni naslednji fazi širitve dirkališča je predvideno podaljšanje proge (zelena), ki bi skupno dolžino asfaltnega traka podaljšalo na polčetrti kilometer.   | Foto: V morebitni naslednji fazi širitve dirkališča je predvideno podaljšanje proge (zelena), ki bi skupno dolžino asfaltnega traka podaljšalo na polčetrti kilometer.

BMW M4 je dosegel 160 kilometrov na uro

O izkušnji: konfiguracija proge za zdaj ostaja identična prejšnji – dvokilometrsko dirkališče je torej razmeroma počasno, a predvsem v prvi kombinaciji zavojev po 350-metrski ciljni ravnini tudi razmeroma tehnično zahtevno. Od voznikov ne zahteva le potrpljenja, ampak tudi natančnost. Napake v začetku kombinacije se namreč nalagajo iz zavoja v zavoj, rezultat pa lahko vpliva tudi na najvišjo doseženo hitrost na najdaljši ravnini ter vstop na najdaljšo ravnino proge.

Medtem ko z našim avtomobilom nismo dosegali prav visokih hitrosti, je voznik z BMW M4 na najhitrejšem delu steze vozil s hitrostjo 160 kilometrov na uro. Poudarjamo, da je bila cesta mokra.

Ne spreglejte