Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 11. 2019,
6.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

3

Natisni članek

električni avtomobili volkswagen ID.3 Angela Merkel Volkswagen

Ponedeljek, 4. 11. 2019, 6.31

4 leta, 5 mesecev

Volkswagen in Zwickau: začetek proizvodnje ID.3

Volkswagen gre na elektriko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

3

Angela Merkel Volkswagen | Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Volkswagna Herbert Diess ob volkswagnu ID.3 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu | Foto Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Volkswagna Herbert Diess ob volkswagnu ID.3 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes obiskala Volkswagnovo tovarno v Zwickauu, kjer bodo začeli izdelovati serijske električne avtomobile ID.3.

Avtomoto Po meri Slovencev? Volkswagen že dolgo ni bil tako drzen. #video

To je pomemben dan za Volkswagen, ki bo dobra štiri leta po izbruhu dizelske afere Dieselgate začel izdelovati svoj prvi namenski serijski električni avtomobil ID.3. Dozdajšnja e-golf in e-up sta bila le zasilni rešitvi na začetnem trgu evropske elektromobilnosti, z novo družino vozil ID pa so ambicije mnogo večje. Danes bosta proizvodnjo odprla predsednik koncerna Herbert Diess in nemška kanclerka Angela Merkel.

Video: prvi vtisi o novem volkswagnu ID.3.

September leta 2015. Diess je Merklovi razkazoval še klasičnega tiguana. | Foto: Reuters September leta 2015. Diess je Merklovi razkazoval še klasičnega tiguana. Foto: Reuters Tovarno bodo preuredili le še za izdelavo električnih avtomobilov

Mejnik bo danes predstavljala tudi tovarna v Zwickauu v Nemčiji. Preuredili so jo, namesto konvencionalnih avtomobilov (z motorji na notranje izgorevanje) pa bo zdaj izdelovala le še povsem električne avtomobile. Volkswagen je tako postal prvi velikoserijski proizvajalec, ki je eno izmed svojih tovarn posvetil le še izdelavi električnih vozil.

Preobrazba tovarne se je začela pred dvema letoma, nato so postopno uredili halo za montažo vozil, lakirnico in vso potrebno infrastrukturo. V tem času so eno izmed dveh proizvodnih linij že preuredili za potrebe električnih vozil in z nje bo danes zapeljal prvi ID.3. Samo na tej liniji imajo 1.700 robotov. Čez dve leti bodo z novo stiskalnico lahko na tem mestu izdelali tudi večino potrebnih delov, v novo stiskalnico pa bodo vložili 74 milijonov evrov.

Če bo naročil dovolj, jih bodo čez dve leti lahko izdelali 330 tisoč

Drugo linijo bodo za električna vozila namenili v sredini prihodnjega leta in do takrat bodo na njej še izdelovali klasičnega golfa variant.

Od leta 2021 bo lahko tovarna v Zwickauu izdelala do 330 tisoč električnih vozil letno. Izdelovali bodo šest različnih modelov s platforme MEB, in sicer za znamke Volkswagen, Seat in Audi.

Ne spreglejte