Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
13. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Urbani Atomoto Renault

Torek, 13. 9. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Prenova, domača predstavitev

Novi renault clio: prvak že pri nas, kmalu tudi z oznako Made in Slovenia

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Renault clio - domača predstavitev prenovljenega modela | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Renault je najbolje prodajanemu slovenskemu in evropskemu avtomobilu nadel nov obraz, osvežitev pa podkrepil s celostnimi, a blagimi izboljšavami. Clio, opremljen s klimatsko napravo, bo stal vsaj 9.900 evrov. Od prihodnjega leta bo nastajal tudi v novomeškem Revozu.

 

Od februarja 2017 tudi Made in Slovenia
Renault clio - domača predstavitev prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Občutljiva reč: prenova aktualnega ljudskega prvaka, katerega prodajna uspešnost se je v zadnjih treh letih v nasprotju z uveljavljenimi trendi in naraščanjem starosti dvigala, ne spuščala.

Renaultu jih je ob trditvi, da z zmagovalnim konjem ni pametno eksperimentirati, leta 2013 uspelo prodati 331 tisoč, leto za tem 396 tisoč, lani je prodaja presegla številko 410 tisoč.

Pohvalno za avtomobil, ki velja za enega najprivlačnejših v svojem razredu, in hkrati tudi razlog, da Renault poveča njegove proizvodne kapacitete. Tu v zgodbo vstopi novomeški Revoz, ki bo po nekaj letih spet postal eno od novih gnezd Renaultovega malčka.

 Spremembe in cene

Renault clio - domača predstavitev prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Na prvi pogled se je spremenilo komaj kaj, šele temeljitejša primerjava s predhodnikom razkrije sodobnejšo masko, nova odbijača in drugačno tehnično vsebino.

Slovenci, bolj kot na nove barve (rdeča intense, siva titanium in modra iron) bodite pozorni na dva nova motorja. Na vrhu dizelske palete ne bo več "90-konjski", ampak "110-konjski" štirivaljnik, bencinsko paleto TCe pa bo obogatila "120-konjska" izvedba z ročnim menjalnikom. Zadnji je bil do zdaj na voljo izključno s samodejnim menjalnikom EDC.

cenik renault clio | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Če vas zanima klimatska naprava, bo stal vsaj 9.900 evrov

Omenjeni novi motorni izvedbi bosta, če ne upoštevamo stalnega 2.000-evrskega popusta, stali 17.590 oziroma 15.890 evrov, sicer pa bo clio (opremljen s klimatsko napravo) stal vsaj 9.900 evrov. Uvoznik pričakuje, da se bo v Sloveniji tudi po prenovi najbolje prodajal clio z bencinskim motorjem, 90 "konji" in najvišjo stopnjo opreme intense.

Žarometi bodo po novem lahko v celoti svetili v tehnologiji LED, v kabini so materiali kakovostnejši (boljši vtis pusti predvsem mehkejša armaturna plošča), med drugim je preoblikovan tudi volan, s katerega so izginili plastični dodatki. | Foto: Ciril Komotar Žarometi bodo po novem lahko v celoti svetili v tehnologiji LED, v kabini so materiali kakovostnejši (boljši vtis pusti predvsem mehkejša armaturna plošča), med drugim je preoblikovan tudi volan, s katerega so izginili plastični dodatki. Foto: Ciril Komotar

Tri multimedijske naprave

Clio bo na voljo s tremi različnimi multimedijskimi napravami z izboljšano povezljivostjo. Osnovni vmesnik je imenovan R&Go, njegova vsebina pa je razdeljena na štiri sklope – navigacijo, telefoniranje, multimedijo in avtomobil.

Višje po cenovni lestvici sledi zmogljivejši media nav evolution z boljšim razmerjem med ponudbo in ceno ter večjim številom funkcij, estetska prednost pa bo tudi integracija v armaturno ploščo.

Tretji vmesnik se bo, podobno kot v drugih, večjih renaultih, imenoval R-LINK evolution, poleg grafične nadrejenosti v primerjavi s šibkejšima dvema pa sta njegovi prednosti predvsem velikost (sedempalčni zaslon) in boljša občutljivost na dotik.

Lahko bo parkiral sam

Renault clio - domača predstavitev prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Tehnologije bo imel clio zaradi sledenja trendom zdaj več. Po novem bo lahko tudi njegov sprednji del opremljen s parkirnimi tipali, na zadku bo po novem lahko kamera, najbolje opremljene izvedbe pa bodo omogočale samodejno bočno, diagonalno ali vzdolžno parkiranje. Prvič bo clio na voljo tudi z ozvočenjem Bose.

Doplačilo za izvedbo grandtour bo, podobno kot pred prenovo, stalo 700 evrov.

Fotogalerija
1 / 10
Ne spreglejte