Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 9.36

8 let

Novi porsche 911 GT3 v plamenih: vpoklic vseh 785 lastnikov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Porsche je zaradi dveh primerov požara na motorju v servisne delavnice vpoklical vseh 785 lastnikov nove generacije (991) superšportnega modela 911 GT3.

Varnost na prvem mestu

Porsche je zaradi dveh skrivnostnih požarov na novem 3,8-litrskem atmosferskem šestvaljniku zasnove bokser (nasproti si ležeči valji), ki se zavrti vse od devet tisoč vrtljajev v minuti, v servisne delavnice povabili vse lastnike tega ekskluzivnega superšportnika z letnico 2014.

Ravno pretekli konec tedna smo se v polarnem krogu na Finskem udeležili Porschejeve vozniške akademije in med odmorom za kosilo so nam inženirji omenili težave na novem GT3: "Vsi veste, da je pri Porscheju varnost na prvem mestu, zato smo zaradi dveh primerov požara na motorju novega 911 GT3 vse lastnike teh avtomobilov povabili v naše centre. Vsem smo tudi svetovali, da se do pregleda na servisnem centru ne vozijo v superšportnem programu in motorja ne vrtijo do mejnih vrtljajev."

Pri Porscheju so nam odkrito povedali, da natančnega vzroka za požara še niso odkrili, bodo pa temeljito preverili vse motorne dele in parametre, da bodo odkrili morebitno napako.

Stroj iz carrere si z GT3-jevim srcem deli le verižni prenos in pokrov motorne gredi

Porschejeve inženirje smo vprašali tudi, ali je morda 3,8-litrski motor iz modela 911 carrere S, ki služi kot osnova tudi v modelu 911 GT3, z omejevalnikom pri devet tisoč vrtljajih morda dobil pretežko nalogo. To ni vzrok, so nam pojasnili, saj si motorja delita le skupni pokrov motorne gredi, vijake glave motorja in verižni prenos. 350-kilovatni šestvaljnik s 440 njutonmetri največjega navora, vgrajen v GT3, ima vse druge komponente narejene povsem na novo. Ojnice iz titana, superlahki kovani bati, nova motorna gred, povsem nova motorna glava … Motor deluje z bistveno manj trenja, so nam povedali Porschejevi inženirji.

Ne spreglejte