Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 5. 2020,
10.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Natisni članek

Prodaja avtomobilov dizel bencin električni avtomobili

Torek, 12. 5. 2020, 10.06

3 leta, 11 mesecev

Prodaja novih avtomobilov po vrsti motorja v Evropi

Novi podatki, ki kažejo padec dizlov in bencinarjev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

renault clio dizel |  Delež dizelskih motorjev je z lanskih 33 padel na 29 odstotkov, pri bencinskih pa se je delež s 57 zmanjšal na 52 odstotkov. | Foto Gregor Pavšič

Delež dizelskih motorjev je z lanskih 33 padel na 29 odstotkov, pri bencinskih pa se je delež s 57 zmanjšal na 52 odstotkov.

Foto: Gregor Pavšič

V prvem četrtletju je več kot polovico prodanih novih avtomobilov v Evropi še vedno poganjal bencinski motor. Delež bencinskih motorjev je padel, enako tudi dizelskih. Največjo rast so sicer dosegli alternativno gnani novi avtomobili.

Prodaja novih avtomobilov je bila v zadnjih mesecih pričakovano mnogo slabša kot v enakem obdobju lani, saj je epidemija novega koronavirusa za daljši čas zaprla avtomobilske prodajne salone.

Zanimivi pa so deleži pogonov v prvem četrtletju. Delež dizelskih motorjev je z lanskih 33 padel na 29 odstotkov, pri bencinskih pa se je delež s 57 zmanjšal na 52 odstotkov, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Podvojitev prodaje avtomobilov s priključim kablom

Na drugi strani je v času epidemije močno narasel delež električno gnanih avtomobilov (s priključnim kablom), kar sicer lahko povezujemo tudi z novo ponudbo na trgu. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem je njihov delež narasel za dobrih 100 odstotkov. V praksi to pomeni 167.132 prodanih elektrificiranih avtomobilov, kar na celotnem trgu zadošča za 6,8-odstotni delež (lani 2,5 odstotka). Za primerjavo, v enakem obdobju lani so trgovci prodali 1,3 milijona novih vozil z bencinskim in 738 tisoč z dizelskim motorjem.

Med vsemi alternativno gnanimi avtomobili sicer še vedno vodijo klasični hibridi, ki predstavljajo 9,4 odstotka celotnega trga (232 tisoč vozil). Prodaja povsem električnih avtomobilov je letos v prvem četrtletju narasla za 68 odstotkov, prodaja priključnih hibridov pa za 161 odstotkov.

Ne spreglejte