Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
26. 2. 2013,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jeep Fiat Chrysler Terenski Avtomoto

Torek, 26. 2. 2013, 11.23

8 let

Novi jeep cherokee – prvi pravi produkt partnerstva med Fiatom in Chryslerjem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Popolnoma na novo oblikovan jeep cherokee je prvi avtomobil, ki je v celoti zasnovan pod okriljem zavezništva Fiata in Chryslerja. Med drugim bo ponujal kar 9-stopenjski samodejni menjalnik.

V Jeepovo družino se po skoraj 12 letih spet vrača cherokee

Evropsko-ameriška naveza namerava z novincem in njegovim karizmatičnimi imenom v ZDA zamenjati model liberty, v Evropi pa napasti kupce land roverja freelanderja. Cherokee se je sicer iz Jeepove palete poslovil leta 2001, zdaj pa se vrača kot popolnoma nov avtomobil za spopad na vse večjem trgu SUV-jev.

Na voljo bo v dvo- in štirikolesno gnani različici in s popolnoma novim samodejnim menjalnikom ZF

Pri Jeepu trdijo, da ima novinec v primerjavi s "škatlastim" libertyjem za skoraj polovico boljšo (45 odstotkov) energijsko učinkovitost oziroma ekonomičnost. Podobno pa naj bi napredoval tudi pri vozni dinamiki.

Na voljo bo tako dvokolesno gnana (sprednji kolesni par) kot tudi bolj terensko naravnana različica s štirikolesnim pogonom. Kako učinkovita bo zadnja, bo javnosti razkrito na letošnjem salonu v New Yorku.

Med njegove tehnične posebnosti pa nedvomno spada na novo razvit ZF-ov 9-stopenjski samodejni menjalnik, ki bo vgrajen tudi v druge nove modele naveze Fiat-Chrysler.

Postavljen na razširjeno Fiatovo platformo

Novi cherokee je zgrajen na razširjeni Fiatovi platformi, na kateri v Evropi sloni alfa romeo giulietta, v ZDA pa dodge dart.

Od giuliette bo za evropski trg najverjetneje dobil še dvolitrski turbinsko podprt dizelski multijet, menda pa naj bi ga na naši strani Atlantika ponujali tudi z 1,4-litrskim bencinskim turbomotorjem iz Fiatove serije multiair. Predvsem za potrebe ameriškega trga bo lahko pod njegovim motornim pokrovom brnel še 3,2-litrski atmosfersko polnjen bencinski motor V6.

Zmehčana podoba zgrajena okoli prepoznavne maske s sedmimi vertikalnimi letvami

Precej bolj aerodinamična podoba novega cherokeeja se želi zgledovati po markantnosti njegovega grand brata. Linije so tako mnogo bolj mehke kot pri libertyju. Z oblico svetlobnih teles na nosu vozila deluje že kar malce kičasto. Zadnja trditev je seveda stvar okusa, a menimo, da se kljub zajetnim in opaznim vertikalnim letvam na nosu cheeroke dokončno poslavlja od svojega duha klenega terenca. Zdaj je namenjen na asfaltne poti med SUV-nastopače, ki jim blato in kamenje ne dišita preveč.

Ne spreglejte