Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 10. 2014,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Četrtek, 2. 10. 2014, 10.24

8 let

Novi ford S-max: ali njegova notranjost presega renault espacea?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi Fordov družinski enoprostorec uvaja prilagodljivo krmiljenje in štirikolesni pogon. Na voljo so tudi prilagodljivi žarometi brez bleščanja in preprosto dostopanje do druge vrste sedežev.

Prilagodljivo krmiljenje in štirikolesni pogon še izpostavljata vozniško usmerjenost S-maxa

Ford pri svojem družinskem enoprostorcu ostaja zvest njegovim vozniško naravnanim genom. V Evropi prav S-max uvaja Fordovo prilagodljivo krmiljenje, prvič pa bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Med novostmi so tudi samodejno prilagodljivi dolgi žarometi LED brez bleščanja in 1,5-litrski bencinski motor ecoboost.

Novi S-max prilagaja odzivnost krmiljenja, saj glede na hitrost vozila stalno spreminja razmerje med obračanjem volana in obračanjem sprednjih koles.

Fordovo novo zadnje vzmetenje z integralnim členom pomaga dvigniti legendarno vozno dinamiko tega modela na še višjo raven, saj je za manjšo težo izdelano iz lahkih aluminijastih sestavnih delov.

S-max s petimi ali sedmimi sedeži, ali notranjost presega espaceovo?

"Novi S-max se lahko pohvali z notranjostjo, ki smo jo poimenovali dinamično svetišče. Potniki bodo navdušeni nad številnimi možnostmi za shranjevanje predmetov, s katerimi se bodo izognili neredu, sodobnim, elegantnim oblikovanjem in prefinjenostjo, oblazinjeni materiali kar vabijo k dotiku, kokpit pa je povsem osredotočen na voznika," je povedal Hak Soo Ha, vodja oblikovanja notranjosti pri Fordu.

S-max bo na voljo s petimi ali sedmimi sedeži. Sistem za preprost preklop (Easy-Fold) omogoča zlaganje posameznih zadnjih sedežev v ravno dno s pritiskom na gumb na nadzorni plošči. Za dodatno udobje potnikov na zadnjih sedežih so pri Fordu vgradili še drugo klimatsko napravo.

Moč bencinskih in dizelskih motorjev od 120 do 240 "konjev"

Vozniki bodo pri novem S-maxu lahko izbirali med dvolitrskim dizelskim motorjem TDCi (moč od 120 do 180 "konjev"), kjer se bo moč na kolesa prenašala prek ročnega ali samodejnega menjalnika powershift z dvojno sklopko.

Med bencinskimi motorji bosta na voljo novi 1,5-litrski motor ecoboost s 160 "konji" in ročnim menjalnikom ter dvolitrski motor ecoboost z močjo 240 "konjev" ter samodejnim menjalnikom.

Lažje manevriranje na parkiriščih omogoča enotna kamera s kotom zajema 180 stopinj

Med novostmi v S-maxu omenimo sprednjo kamero s kotom zajema 180 stopinj, ki olajša manevriranje na odcepih ali parkirnih mestih z omejeno vidljivostjo. S-max ima tudi aktivni radarski tempomat, voznike opozarja na vozila v mrtvem kotu, prepoznava prometne znake, opozarja na nenamensko menjavo voznega pasu …

Z nameščenimi tipali S-max zna samodejno parkirati tudi v pravokotno parkirno mesto. Opozorilni sistem za promet za avtomobilom voznika pri vzvratni vožnji opozarja, da se po cestišču bližajo druga vozila.

S-max vozniku tudi pomaga preprečiti trčenje, saj v nevarnosti naleta samodejno zavira. Najprej se oglasi zvočni signal, od hitrosti osem kilometrov na uro naprej pa na vetrobranskem steklu izpiše ustrezno opozorilo.

Stavek "lačen sem" vas pelje do najbližje restavracije

Med novostmi S-maxa je tudi sistem za prostoročno odpiranje zadnjih vrat, ki jih bo mogoče odpreti že z brco pod zadnji odbijač. Pri Fordu je ta sistem prva uvedla zadnja generacija kuge.

V notranjosti je mogoče za doplačilo dobiti desetpalčni digitalni zaslon z animacijo merilnika hitrosti in števca vrtljajev v analognem slogu. Na sredinski konzoli je lahko nameščen še osempalčni zaslon na dotik, ki omogoča sistem Sync 2. Če boste med vožnjo lačni, bo že stavek "lačen sem" sistemu za glasovno sporazumevanje z vozilom zaukazal iskanje najbližje restavracije.

Ne spreglejte