Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
11.37

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

2

Natisni članek

ford ranger pickup poltovornjak Volkswagen amarok Volkswagen

Četrtek, 9. 12. 2021, 11.37

2 leti, 4 mesece

Novi amarok: to bo prvi VW, izdelan na osnovi Forda #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

2

Volkswagen amarok | Amarok je na račun deljenja arhitekture z rangerjem dobil še eno priložnost in bo v novi generaciji na ceste zapeljal prihodnje leto. | Foto Volkswagen

Amarok je na račun deljenja arhitekture z rangerjem dobil še eno priložnost in bo v novi generaciji na ceste zapeljal prihodnje leto.

Foto: Volkswagen

Potem ko so pri Fordu že predstavili novega rangerja, zdaj z razkrivanjem novega amaroka začenjajo tudi pri Volkswagnu. Za zdaj so pokazali le dve napovedni skici, a še enkrat ponovili − njihov poltovornjak bo drugačen in bo sledil oblikovnim smernicam Volkswagna.

Volkswagen novo generacijo razvija skupaj s Fordom, amarok pa bo tako imel enako arhitekturo kot ranger. Slednji je že bil razkrit, kmalu pa bo luč sveta ugledal tudi amarok. Oba modela bodo proizvajali v tovarni Silverton v Južnoafriški republiki, amarok pa bo prvi model, ki bo plod skupnega sodelovanja Forda in Volkswagna. Zavezništvo so sklenili leta 2019, oba avtomobilska proizvajalca pa bosta skupaj razvijala ter proizvajala gospodarska in električna vozila.

Ford ranger
Avtomoto Prvi "pickup" v Sloveniji: imel bo tudi motor V6

Nova podoba in široka paleta rešitev

Na dveh skicah je Volkswagen pokazal idejno zasnovo zunanjosti in tudi notranjost novega pickupa. V primerjavi s predhodnikom je vidna drugačna oblikovna smer. Kot obljubljajo pri Volkswagnu, bo seznam dopolnilne opreme bistveno večji, kot je bil prej. Na voljo naj bi bili tudi novi asistenčni sistemi in različne povezljivostne opcije.

Albert-Johann Kirzinger, vodja zunanjega oblikovanja pri oddelku gospodarskih vozil pri Volkswagnu, je poudaril pomembnost nove oblikovne smeri, ki jo na sprednjem delu nakazuje črka X. Po tem se bo jasno ločil od rangerja, obenem pa bo na cesti prepoznaven kot Volkswagen, je med drugim povedal Kirzinger.

V Evropi bo na ceste zapeljal proti koncu prihodnjega leta

Volkswagen namerava amaroka v celoti pokazati na začetku prihodnjega leta in tudi počasi začeti prodajo na določenih trgih. V Evropo bo zapeljal šele proti koncu prihodnjega leta. Zaradi deljenega razvoja je ekonomska računica močno izboljšana, amarok pa bo tako vztrajal še vsaj eno generacijo. Ford je med drugim v tovarno v Silvertonu vložil skoraj milijardo evrov, posodobil je proizvodnjo in s širitvijo proizvodnje ustvaril dodatnih 1.200 delovnih mest. Volkswagen in Ford bosta skupaj razvila tudi arhitekturo za večja lahka gospodarska vozila. Volkswagnov kombi bo tako prešel na transitovo arhitekturo, oba bodo izdelovali v Turčiji, kjer bo Ford od leta 2023 dalje izdeloval tudi električna vozila na Volkswagnovi arhitekturi MEB.

Amarok naj bi postal še bolj terensko vsestranski, na voljo bodo številni novi dodatki, ki jih bo kupec lahko izbral glede na svoje potrebe. | Foto: Volkswagen Amarok naj bi postal še bolj terensko vsestranski, na voljo bodo številni novi dodatki, ki jih bo kupec lahko izbral glede na svoje potrebe. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte