SiolNET. Avtomoto Novice
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Fisker ocean in Magna Steyr

Nov posel Magne Steyr: ta avto bo nastajal v Gradcu in Hočah

2,30

termometer

Fisker ocean
Foto: Fisker

Magna Steyr iz Gradca je podpisala pogodbo z ameriško družbo Fisker o proizvodnji njihovega električnega avtomobila. Avstrijski Kleine Zeitung navaja neuradne informacije, da naj bi začeli s 50.000 avtomobilov letno, in sicer v Gradcu in Hočah.

Fisker bo Magni Steyr iz avstrijskega Gradca zaupal razvoj platforme, ki jo bodo v tej tovarni tudi izdelovali. Dogovor z Američani, ki jih vodi Henrik Fisker - nekoč tesen sodelavec Elona Muska -, so v Gradcu zdaj tudi uradno potrdili.

Avstrijski časnik Kleine Zeitung pa navaja, da Gradec s tem postaja prestolnica e-mobilnosti, ob tem pa dodaja neuradne informacije o začetni proizvodnji 50.000 avtomobilov letno, in sicer v Gradcu in v Hočah.

Čeprav v Magni lokacije uradno še niso potrdili, tudi po pisanju Večera informacije držijo. Tudi zato po njihovih podatkih Magna pospešeno nadaljuje pridobivanje okoljevarstvenih soglasij in dovoljenj na Arsu za drugo in tretjo fazo gradnje hoške tovarne z zmogljivostjo 100.000 avtomobilov letno.

Proizvodnja v hoški lakirnici sicer že od začetka epidemije stoji, večina od okoli 200 zaposlenih pa se na delo vozi v matično graško tovarno.

Napovedujejo največji doseg v razredu

Ime platforme bo FM29, z njo pa napovedujejo največji doseg v razredu in dovolj prostora v notranjosti tudi za tretjo vrsto sedežev. V ZDA se bodo cene za oceana začele pri 37 tisoč dolarjih. Doseg z enim polnjenjem naj bi znašal do 483 kilometrov.

S te platforme bo Fisker po oceanu izdelal še športno električno limuzino, križanca in tudi poltovornjaka.

Magna Steyr tudi do šestodstotnega lastništva v Fiskerju

Po dogovoru bo lahko Magna Steyr kupila tudi šest odstotkov lastništva v Fiskerju, ta dogovor pa družbi po oceni lastnika dviga ceno na okrog tri milijarde ameriških dolarjev.

Fisker ocean Foto: Fisker

Fisker ocean Foto: Fisker

Fisker ocean Foto: Fisker

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin