SiolNET. Avtomoto Novice
9,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nori zaslužki družbe Emirates, ki s slovenskim kapitanom letijo tudi proti Zagrebu

9,43

termometer

Letalski prevoznik Emirates, ki je lani prepeljal 56 milijonov potnikov in ima 259 letal, s katerimi je zaslužil dobrih 300 milijonov evrov, z velikim boeingom 777-ER uradno prihaja na letališče v Zagreb. Tja jih bo prihodnji mesec pripeljal tudi slovenski kapitan.

S takšnim letalom - to je boeing 777-300 ER - bo letalska družba Emirates opravljala polete med Dubajem in Zagrebom. S takšnim letalom - to je boeing 777-300 ER - bo letalska družba Emirates opravljala polete med Dubajem in Zagrebom. Foto: Emirates

Družbo Emirates vodi šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Ustanovili so jo leta 1985 in je v lasti dubajske investicijske družbe.  Družbo Emirates vodi šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Ustanovili so jo leta 1985 in je v lasti dubajske investicijske družbe. Foto: Reuters Emirates v Zagreb z boeingi 777-300 ER

Letalski prevoznik Emirates iz Dubaja, ki glede na obseg potnikov in tovora velja za največjega na svetu, bo začel 1. junija leteti tudi iz Zagreba. S tamkajšnjega letališča so do zdaj vzletala le letala nizkocenovnega prevoznika Fly Dubai, ki je sicer prav tako v lasti družbe Emirates, prihodnji mesec pa bodo na zagrebško letališče začeli prihajati tudi Emiratovi boeingi 777-300 ER.

To letalo so namreč šejki izbrali za polete v Zagreb, od koder si obetajo dobre povezovalne možnosti za čezoceanske lete, usmerjajo pa se tudi na turistične potnike iz Slovenije in Hrvaške, poroča letalski portal Exyuaviation. Priložnost ob prihodu družbe Emirates so zaznali tudi v slovenski turistični organizaciji, ki je navezala stike s predstavniki družbe in bo poskušala turiste z njihovih letal iz Zagreba zvabiti tudi v Slovenijo. Na drugi strani Emirati računajo tudi na slovenske goste na njihovih boeingih.

Povratna vozovnica v ekonomskem razredu 500 evrov, v prvem pa skoraj pet tisočakov

Kdor bi si želel konec junija z Emirates leteti iz Zagreba v Dubaj in se čez en teden vrniti, bi za povratno karto v luksuznem prvem razredu odštel okrog 4.800 evrov. Pet ur in pol dolg polet bi lahko preživel v zasebni suiti in užival največje udobje, ki ga na takem letalu nudijo. Enak polet v poslovnem razredu, kjer je mogoče naslonjalo sedežev povsem zložiti v ravno dno in si pripraviti "posteljo" za udoben spanec, bi ob današnji rezervaciji stala vsaj 2.300 evrov. V precej manj udobnem in razkošnem ekonomskem razredu stane povratna vozovnica okrog 500 evrov.

Boeing 777-300 ER je širokotrupno potniško letalo, ki je posebej prilagojeno za najdaljše polete (ER – extended range). Ponaša se z motorjem z največjim premerom med vsemi letali, ki je s potiskom 513 kilonjutnov istočasno tudi najmočnejše. Na tem tipu letala je prostora za od 314 do 396 potnikov, letalo pa lahko brez postanka leti do 13.650 kilometrov daleč. Boeing je prvo letalo 777-300 ER dostavil leta 2004, danes jih je v uporabi več kot 600.

Tako letalo je dolgo skoraj 74 metrov in ima slabih 65 metrov razpona kril. Pri Emirates so potrdili, da bodo v Zagreb leteli s trirazredno konfiguracijo letala. Na njem bo torej prostor tudi za prestižne suite prvega razreda.

Slovenski kapitan Andraž Kosi pred motorjem boeinga 777-300 ER, ki velja za največjega in najmočnejšega v letalski industriji. Kosi bo tudi med kapitani takega letala, s katerim bodo Arabci leteli do Zagreba. Slovenski kapitan Andraž Kosi pred motorjem boeinga 777-300 ER, ki velja za največjega in najmočnejšega v letalski industriji. Kosi bo tudi med kapitani takega letala, s katerim bodo Arabci leteli do Zagreba. Foto: osebni arhiv Andraž Kosi

V Dubaju dela več sto Slovencev

V Dubaju danes dela od 300 do 400 Slovencev, med njimi je tudi več pilotov in članov kabinskega osebja družbe Emirates. Prav na letalu boeing 777 dela slovenski kapitan Andraž Kosi, ki bo že prihodnji mesec potrjeno letel med Dubajem in Zagrebom. Kosi je bil vključen tudi v najdaljše, več kot 17 ur dolge neprekinjene polete Emiratov. V družbi Emirates je sicer zaposlenih skoraj 65 tisoč ljudi.

V Zagrebu si manejo roke, na Brniku pač ne    

V Zagrebu si od posla z Emirati že letos obetajo okrog 80 tisoč dodatnih potnikov. Konkurenca za letalska potovanja na Bližnji vzhod je zelo zaostrena. Za potnike se poleg Emiratov potegujeta predvsem prevoznika Qatar Airways in Turkish Airlines. Najkrajšo bo v sodelovanjih, kakršno sta sklenila Dubaj in Zagreb, potegnilo osrednje slovensko letališče na Brniku. To v konkurenci Zagreba, Celovca, Gradca, Trsta, Benetk in Trevisa izgublja pomembne povezave in potnike.

Lani je tako prek Brnika potovalo 1,4 milijona, prek Zagreba pa 2,7 milijona potnikov. Letališče v Benetkah (Marco Polo) je lani sprejelo kar 9,6 milijona potnikov.

Emiratesova letala petičnim potnikom ponujajo veliko razkošja. To je primer spalnice za potnika v prvem razredu na airbusu A380. Emiratesova letala petičnim potnikom ponujajo veliko razkošja. To je primer spalnice za potnika v prvem razredu na airbusu A380. Foto: Reuters

Emirati dobičkonosni že 29 let, samo lani so kupili 35 novih letal

Emirati so med največjimi letalskimi družbami na svetu. Lani so 29. leto zapored poslovali z dobičkom in zaslužili okroglih 340 milijonov ameriških dolarjev (300 milijonov evrov). Skupina Emirates Group je uspela v širitev in posodobitev flote ter poslovanje investirati kar 3,7 milijarde dolarjev. Njihovi prihodki so lani znašali več kot 23 milijard dolarjev. Največji del stroškov še naprej predstavlja gorivo, in sicer 25 odstotkov. Dobiček bi bil še za dobre pol milijarde dolarjev višji, če jih ne bi prizadelo neugodno menjalno razmerje med dolarjem in dubajskim dirhamom.

Med letom so iz svoje flote umaknili 27 starejših letal, ob tem pa dobili 35 novih letal. Med novimi je bilo 19 airbusov A380 in 16 boeingov 777-300 ER. Konec marca je njihovo floto sestavljalo 259 letal, katerih povprečna starost je le 63 mesecev, kar je bistveno manj od povprečja v letalski industriji, to znaša 140 mesecev. Skupno so lani prepeljali več kot 56 milijonov potnikov, njihovi leti pa so približno dvotretjinsko zasedeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 135
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin