Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 2. 2024,
22.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

Natisni članek

davek izpusti CO2 Prodaja avtomobilov Francija

Sobota, 10. 2. 2024, 22.07

2 meseca, 2 tedna

Novi davki na izpust CO2 v Franciji

Nori davki: zaradi izpusta CO2 do 60 tisoč evrov doplačila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06
Toyota yaris GR | Dodatni davek na izpust CO2 bo začetno ceno avtomobila kot je toyota yaris GR podvojil. | Foto Toyota

Dodatni davek na izpust CO2 bo začetno ceno avtomobila kot je toyota yaris GR podvojil.

Foto: Toyota

Francija je z novim letom občutno povečala dajatve za avtomobile z velikimi izpusti CO2. Športni avtomobil, kot je toyota yaris GR, lahko stane več kot sto tisoč evrov.

Francozi, ki kupijo avtomobil z uradnim izpustom do 117 CO2 gramov na prevoženi kilometer (po WLTP), dodatnega davka ne plačajo. Pri izpustu 118 gramov je davek 50 evrov, pri 120 gramih je sto, pri 130 gramih že 310 evrov. Davek postopno narašča vse do 60 tisoč evrov, če ima avtomobil na kilometer več kot 193 gramov izpusta CO2.

davek CO2 Francija | Foto:

renault clio dizel | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V štirih letih se je največji davek početveril

Primerjava z letom 2023 pokaže, da so se letos te obdavčitve bistveno povečale. Pri 193 gramih CO2 bi predlani plačali 15 tisoč evrov davka, še leto prej pa manj kot 14 tisoč evrov. V treh letih se je torej davek početveril.

Visoke izpuste imajo kajpak predvsem športni avtomobili. Francoski mediji so tako že poročali, da bo mali toyota yaris GR od zdaj za Francoze skoraj nedostopen. Osnovna cena štirikolesno gnanega športnika znaša 46.300 evrov. Yarisov 1,6-litrski trivaljnik po podatkih WLTP vsak kilometer izpusti 190 gramov CO2. Dodatni davek je 45.990 evrov, kar praktično podvoji ceno yarisa GR. Z ročnim menjalnikom bo Francoze stal več kot 92 tisoč evrov, pri samodejnem menjalniku - ta je še dodatno obdavčen - pa bo cena narasla na neverjetnih 108 tisoč evrov.

Največji dodatni davek 60 tisoč evrov bodo prejeli tudi dražji športniki, kot je porsche 911. Ta ima izpust med 220 in 250 gramov CO2 na kilometer.

Francija pa pri podobnih davkih ni izjema. Poznajo jih že skandinavske države in tudi Nizozemska - tam bo letos honda civic type-R stala vsaj 88 tisoč evrov.

Francija je tudi pri subvencijah za električne avtomobile uvedla pogoj ustreznih dokazil o njihovi proizvodnji in izvoru baterij. Ukrep, ki je sicer obenem onemogočil dostop do subvencij pri avtomobilih s poreklom iz tovarn na Kitajskem (kar velja tudi za “francosko” dacio spring), tako tudi pri alternativnih pogonih vsaj delno že upošteva tudi celosten izpust CO2.
Ne spreglejte