Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 7. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Nissan

Četrtek, 14. 7. 2016, 9.30

6 let, 6 mesecev

Nissan qashqai bo naslednje leto tudi v Evropi že vozil skoraj sam

Nissan ProPilot: prvi korak do samodejne vožnje v letu 2020

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
nissan qashqai

Nissan želi do leta 2020 izdelati avtomobil, ki bo znal brez posredovanja voznika peljati po mestu in skozi križišča. Sistem ProPilot je prvi del tega načrta, ki dovoljuje polsamodejno vožnjo na avtocestah. Novost s qashqaiem prihaja v Evropo naslednje leto.

Nissani bodo vozili po enem prometnem pasu avtoceste, samodejnega prehitevanja ne bo

Pri Nissanu so predstavili novo generacijo sistema polsamodejne vožnje, ki jo bodo že letos na Japonskem predstavili v enoprostorcu serena, prihodnje leto pa ta tehnologija s qashqaiem prihaja tudi v Evropo. Sistem bo omogočal samodejno vožnjo avtomobila na avtocesti znotraj enega prometnega pasu, a le ob stalnem nadzoru voznika.

Po prvi tragični prometni nesreči, v kateri se je v ZDA domnevno (preiskava še poteka) voznik tesle S med uporabo sistema samodejne vožnje Autopilot zaletel v prikolico in umrl, pri Nissanu novosti na tem področju napovedujejo nekoliko bolj previdno. Sistem z imenom ProPilot bo znal na avtocesti slediti vozilu pred njim, upošteval bo cestne oznake in prilagajal hitrost bližajočim ovinkom. Ob potrebi bo sistem znal tudi popolnoma zaustaviti avtomobil. Voznik bo roke z volanskega obroča lahko umaknil, a le za kratek čas.

Sistem z imenom ProPilot bo znal na avtocesti slediti vozilu pred njim, upošteval bo cestne oznake in prilagajal hitrost bližajočim ovinkom.  | Foto: Sistem z imenom ProPilot bo znal na avtocesti slediti vozilu pred njim, upošteval bo cestne oznake in prilagajal hitrost bližajočim ovinkom.

Leta 2020 bodo nissani zmogli samodejno peljati skozi križišče

Nissan se sicer želi postaviti kot vodilni proizvajalec na področju električnih in samodejno vozečih avtomobilov v prihodnosti ter znamko predstaviti kot tehnološkega inovatorja. Omenjeni sistem je prvi del načrtovane trifazne uvedbe samodejno vozečih tehnologij, ki jih Nissan napoveduje do leta 2020.

Takrat bodo Nissanovi avtomobili domnevno že znali tudi samodejno voziti čez križišča in v urbanih naseljih brez posredovanja voznika. Kot pravijo japonski inženirji, kar 95 odstotkov vseh prometnih nesreč nastane zaradi človeške napake in prav te nesreče želijo z razvojem tovrstnih sistemov v prihodnje preprečiti.

Nissanov načrt uvedbe samodejne vožnje. Čez dve leti bodo vozili po več prometnih pasovih na avtocesti, leta 2020 tudi že skozi križišča. | Foto: Nissanov načrt uvedbe samodejne vožnje. Čez dve leti bodo vozili po več prometnih pasovih na avtocesti, leta 2020 tudi že skozi križišča.

Ne spreglejte