Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
9. 1. 2016,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Niki Lauda

Sobota, 9. 1. 2016, 13.32

8 let

Niki Lauda se vrača v letalstvo, njegova nova družba najraje prevaža direktorje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trikratni svetovni prvak formule ena Niki Lauda se bo spet podal v svet komercialnega letalstva. Kupil je družbo Amira Air, ki nudi čarterske poslovne lete in ima v lasti dvanajst letal.

Že kot dirkač Ferrarija je bil aktiven pilot

Niki Lauda je bil že v času svojega dirkanja v Ferrarijevi ekipi formule ena navdušen nad letalstvom, v katerega se je po koncu svoje športne kariere tudi aktivno podal. Trikratni svetovni prvak je že leta 1979 ustanovil lastno družbo Lauda Air, ki je imela najprej le dve Fokkerjevi letali in se je pozneje razvila v komercialnega letalskega prevoznika z licenco za letenje v vse dele sveta. V družbo sta pozneje vstopili nemška Lufthansa in avstrijski Austrian Airlines, ki sta družbo zaradi velikih izgub tudi zaprli. Lauda ni vrgel puške v koruzo, temveč je leta 2003 ustanovil še družbo Fly Niki. Pozneje je lastniški delež v njej postopno večala družba Air Berlin, ki je danes že njen lastnik.

Poslovanje družbe Amira Air namerava razširiti

Laudi se zdaj obeta še tretja priložnost. K njemu je pristopil poslovnež in stari znanec Ronny Pecik in mu v odkup ponudil njegovo podjetje Amira Air. Ta ima svoj sedež na dunajskem letališču Schwechat. V njem je zaposlenih 70 ljudi, v lasti pa imajo dvanajst različnih letal. Osredotočeni so predvsem na zasebne čarterske lete s pridihom ekskluzivnosti, zato so njihovi gostje predvsem različni direktorji in pomembneži.

Amira Air ima v lasti enajst različnih letal Bombardierja (challenger 300, challenger 604, global express, global 5000 in global 6000) in letalo citation jet CJ2+.

Nekdanji avstrijski dirkaški šampion namerava z nakupom družbe Amira Air razširiti njeno dejavnost in povečati promet. Ime, pod katerim bodo Laudova letala potovala po svetu, pa za zdaj še ni znano.

Ne spreglejte