SiolNET. Avtomoto Novice
7,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neverjetni prizori: pod Neapljem je predor, poln starih avtomobilov #foto

7,07

termometer

Bourbonski predor Neapelj
Na predor so nekako pozabili v sedemdesetih letih, dokler ga niso geologi znova odprli leta 2007 in v njem našli še skrivni prehod in veliko drugih zanimivosti. Foto: Bourbonska galerija

Sedemindvajset metrov pod zemljo sredi Neaplja leži zapuščen predor, ki so ga zgradili sredi 19. stoletja in so v njem še danes zapuščeni avtomobili in motorji. Med številnimi vozili je mogoče najti tudi take s konca druge svetovne vonje, saj so zapuščeni predori služili za zatočišče med vojno.

Glavni mestni trg v Neaplju je Piazza del Plebiscito, ki so ga poimenovali oktobra 1860 in ga je zgradil Ferdinand I. Dveh Sicilij. Na vzhodnem delu trga se nahaja neapeljska kraljeva palača, na zahodu pa cerkev San Francesco di Paola. Pod trgom leži Bourbonski predor, gradnjo je odobril kralj Ferdinand II iz bourbonske veje kraljev. Kralj, ki je vladal Siciliji in Neaplju, je potreboval skriven prehod za kraljevo družino za prehode med kraljevo palačo in vojaškimi barakami. Pod tlemi so skozi vulkanske kamnine skopali ogromen predor, ki se vije skozi že zgrajeni vodovod Carmignano, zgrajen na začetku 17. stoletja.

Kralj konca gradnje ni dočakal

Ferdinand II. ni dočakal konca gradnje predora, a so ga kljub temu dokončali. V naslednjem stoletju je predor služil le kot zatočišče, še največkrat je bil uporabljen med drugo svetovno vojno, in sicer kot zaščita pred letalskimi napadi. V njej je tako mogoče še danes najti osebne predmete – zobne krtačke, igrače, glavnike in drugo.

Po koncu druge svetovne vojne so sicer predor v celoti pospravili, spremenili pa so tudi njegovo namembnost – postal je pokopališče za avtomobile in motocikle. V predorih so našli precej različnih spomenikov iz različnih obdobij, med njimi je bil tudi spomenik v spomin kapitanu Aureliu Padovaniju, ustanovitelju neapeljske fašistične partije. Leta 2007 so geologi odkrili še nov predor za prehod do zaklonišča pred letalskimi napadi. V predoru je tudi 75 ozkih stopnic, ki vodijo v sobo za cerkvijo na trgu.

Bourbonski predor Neapelj Foto: Bourbonska galerija

Bourbonski predor Neapelj Foto: Bourbonska galerija

Bourbonski predor Neapelj Foto: Bourbonska galerija

Bourbonski predor Neapelj Foto: Bourbonska galerija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin