SiolNET. Avtomoto Novice
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Finska

Neizprosno: poslovnežu za prehitro vožnjo 121 tisočakov globe

1,93

termometer

Anders Wiklöf |  | Foto: Anders Wiklöf Holding
Foto: Anders Wiklöf Holding

Ker je vozil 32 kilometrov na uro prehitro, je finski poslovnež Anders Wiklöf dobil vrtoglavih 121 tisoč evrov globe.

Finska je država, ki globe za prometne prekrške izračuna na podlagi premoženja kršitelja. V preteklosti so zato že odmevali primeri izjemno visokih kazni, med katere se je vpisal tudi nekdanji predsednik družbe Nokia. Visoke globe pa so aktualne tudi danes, kar je na lastni koži izkusil Anders Wiklöf, lastnik podjetja Wiklöf Holding.

Visoka globa in začasni odvzem vozniškega dovoljenja

Na odseku ceste z omejitvijo 50 kilometrov na uro je vozil s hitrostjo 82 kilometrov na uro. Kot je povedal za švedski časnik Nya Åland, so na tem mestu spremenili omejitve in je zato upočasnjeval vožnjo, vendar so ga policisti pred tem že ujeli na radar. Poleg 121 tisoč evrov globe so policisti Fincu za deset dni odvzeli vozniško dovoljenje.

Po poročanju finskih medijev je Wiklöf v preteklosti za prometne prekrške že plačal enkrat 95 tisoč evrov, drugič pa 63.800 evrov.

Wiklöf ima več kot 20 podjetij s področja logistike, gradbeništva, nepremičnin, trgovskega in turističnega sektorja, ukvarja se celo s storitvami helikopterskih prevozov. Holding je imel pred tremi leti 247 milijonov evrov prihodkov in 11 milijonov evrov dobička. Holding ima 667 zaposlenih.

Leta 1969 je svojo poslovno pot začel z uvažanjem nemških avtomobilov na Finsko. Poleg tega je vlagal v umetniške zbirke ter ustanovil inštitut za raziskovanje bolezni srca in ožilja. Leta 1989 je ustanovil tudi sklad za okoljevarstveno zaščito Baltskega zaliva.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin