SiolNET. Avtomoto Novice
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
BMW "Neue Klasse" – nova platforma za električne avtomobile

Napoved za BMW: platforma, ki lahko omogoči veliko novega

0,43

termometer

BMW i4 | Namenska električna platforma za vozila BMW lahko odklene potencial, ki ga do zdaj še niso izkoristili. | Foto: Gregor Pavšič
Namenska električna platforma za vozila BMW lahko odklene potencial, ki ga do zdaj še niso izkoristili. Foto: Gregor Pavšič

BMW napoveduje novo platformo za serijo 3, ki bo kot njihova prva namenjena izključno električnim avtomobilom.

Trenutni avtomobili, kot sta i4 in iX, si platformo še delijo s sorodnimi avtomobili s klasičnimi motorji. | Foto: Žiga Intihar Trenutni avtomobili, kot sta i4 in iX, si platformo še delijo s sorodnimi avtomobili s klasičnimi motorji. Foto: Žiga Intihar BMW je svojo novo platformo v nemščini poimenoval "Neue Klasse" in ta bo predvidoma leta 2025 predstavljala osnovo za povsem nov električni avtomobil serije 3.

Ta platforma bo namenjena izključno električnim pogonom, zato lahko pričakujemo boljši izkoristek potenciala (sprednji prtljažnik, še več prostora, večje baterije, nadgradnje na daljavo, morda celo 800-voltna tehnologija), kot ga vozila BMW nudijo danes. Trenutni avtomobili, kot sta i4 in iX, si platformo še delijo s sorodnimi avtomobili s klasičnimi motorji.

BMW i4 Avtomoto Cenejši kot bencin ali dizel? Izračun je zelo zanimiv.

Do leta 2030 naj bi delež električnih motorjev pri BMW že dosegel polovico 

Platformo je ob predstavitvi poslovnih rezultatov za prvo četrtletje potrdil predsednik družbe Oliver Zipse. Po njegovih besedah bo obseg prodaje okrog leta 2025 že tolikšen, da bo za proizvajalca smotrno imeti platformo zgolj za električna vozila. Tak novi BMW bo prodajno usmerjen v avtomobile, kakršna sta danes tesla model 3 in polestar 2.

"Leta 2030 bodo vsaj polovico naše globalne prodaje predstavljali električni avtomobili in velik del teh bo prihajal s platforme Neue Klasse," napoveduje Zipse.

Proizvodnja te platforme je pripadla tovarni v madžarskem Debrecenu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin