Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
6.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

5

Natisni članek

Suzuki Vitara

Četrtek, 25. 10. 2018, 6.14

5 let, 6 mesecev

Novo v Sloveniji: prenovljena suzuki vitara

Najboljši SUV za 20 tisočakov? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

5

Najbolje prodajani avtomobil s štirikolesnim pogonom v Sloveniji je s prenovo pridobil marsikateri tehnološki bonbonček, ki bo še pomagal utrditi njegov prodajni položaj. Z vizualno manjšimi spremembami in dobrodošlimi popravki notranjosti je vitara na dobri poti, da zopet osvoji srca slovenskih kupcev.

Fotogalerija
1 / 9

Suzuki postaja pomemben igralec na slovenskem trgu

Japonski Suzuki, deveti največji proizvajalec vozil na svetu, je modelno revolucijo začel ravno z vitaro. Všečen mali SUV, ki so ga začeli izdelovati v madžarski tovarni, je postal uspešnica evropskih cest. Kmalu sta, podprta z enako tehnologijo, enako pot prevozila tudi swift in SX4 S-cross, a vitara ostaja najpomembnejši družinski član pomlajene družine.

V Sloveniji si pri generalnem uvozniku ne znajo predstavljati svoje modelne palete brez barvite malčice. Gre za prodajno daleč najuspešnejši model, ki ima več kot polovični tržni delež znotraj Suzukijeve družine. Če seciramo številke nekoliko podrobneje, vidimo, da je Suzuki pri nas v letu 2017 prodal 1.445 avtomobilov, kar je bilo dovolj za dvoodstotni tržni delež. V letu 2018 želijo na krilih prenovljene vitare prodajo še organsko dvigovati, na koncu leta pa zaključiti z več kot 1.550 prodanimi avtomobili.

Avtomoto Direktor, ki je Suzuki razvil v najhitreje rastočo avtomobilsko znamko v Sloveniji #intervju
Suzuki swift sport
Avtomoto Suzuki swift sport – Odlični japonski malček bo dobil še športno nadgradnjo #foto

Vizualne drobtinice zakrivajo razsežnost prenove

Prvi pogled na prenovljeno vitaro ne vzbudi občutka, da gre za popolnoma nov in prenovljen model. Oblikovno se od predhodnika razlikuje po malenkostih. Prvi mali SUV s štirikolesnim pogonom in reduktorjem, ki je svojo zgodbo začel pisati že leta 1988, je s prenovo pridobil nov sprednji odbijač, vizualno popravljeno masko hladilnika in malce drugačne žaromete. Estetske spremembe so bolj očitne na zadku, kjer v oči padejo žarometi v tehnologiji LED. Nova sta tudi odbijač in difuzor.

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Štirikolesni pogon za manj kot 20 tisočakov? Izbire ni veliko.

Ob pregledu slovenskih cenikov različnih proizvajalcev smo našli štiri avtomobile, ki ponujajo štirikolesni pogon, običajno serijsko opremo in stanejo manj kot 20 tisoč evrov.

Suzuki vitara 1.0 boosterjet 4WD - vstopna cena 19.100 evrov.

Dacia duster 1.6 SCe 4x4 - vstopna cena 15.240 evrov.

Fiat panda 0.9 TwinAir Turbo 85 4x4 Wild - vstopna cena 12.990 evrov.

Suzuki ignis 1.2 VVT 4WD - vstopna cena 12.480 evrov.

Suzuki ignis test
Avtomoto Test: Suzuki ignis kot čudežni štirikolesno gnani malček za mamljivo ceno #foto

Avtomoto Suzuki vitara: prenova slovenske prodajne uspešnice #foto

Upokojil se je atmosferski motor, nadomešča ga moderni litrski trivaljnik

To, da so pri Suzukiju v pokoj poslali dizelsko gnano vitaro, je znano že vsaj pol leta. Star podatek je tudi, da je skupaj z dizlom v pokoj odšel starokopitni, vendar zanesljivi 1,6-litrski atmosferski štirivaljni bencinar. Ker se je približno deset odstotkov kupcev pri vitari odločilo za dizelski motor, upada kupcev pri uvozniku ne bodo zaznali. Bodo pa imeli kupci bencinskega motorja na voljo modernejšo in po našem mnenju bistveno boljšo izbiro.

Litrski prisilno polnjeni trivaljnik smo spoznali že pri modelu SX4 S-Cross, a naj tudi tukaj poudarimo, da gre za odlično vstopno izbiro za manj zahtevne kupce. Dvainosemdeset kilovatov in 170 njutonmetrov navora je dovolj za vse vsakodnevne opravke, tistim zahtevnim kupcem, ki od motorja zahtevajo več moči in navora, je na voljo 1,4-litrski štirivaljni bencinski motor s 103 kilovati.

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Prvič na otip mehka armaturna plošča

Nekaj novega za Suzuki je na otip mehak vrhnji del armaturne plošče, ki ga dopolni še barvni 4,2-palčni zaslon med merilniki in Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman serijsko vgrajeni naslon za roke pri paketu opreme premium in elegance. Na voljo je še novo oblazinjenje v alkantari.

Poudarek pri tokratni prenovi so inženirji namenili prehodu vitare v 21. stoletje. Številne kupce je že prej prepričala ravno s širokim naborom tehnoloških bonbončkov, ki so bili samoumevni predvsem za bistveno dražje avtomobile. Sedaj so to tehnološko naprednost ponesli na novo raven - našteli bomo le najpomembnejše novosti.

Aktivni tempomat ima zdaj vgrajeno funkcijo stop&go, sistem za zaviranje v sili deluje prek kamere in sprednjega senzorja, prvič je na voljo sistem za nenamerno menjavo voznega pasu z asistenco za preprečevanje zapuščanja voznega pasu. Seznam asistenčnih sistemov dopolnijo še nekatere novitete - sistem za vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na vijuganje po voznem pasu, sistem za opozarjanje na prečni promet in sistem za prepoznavo voznih pasov.

Dvig cen zaradi večjega DMV

Kot je na tiskovni predstavitvi nove vitare dejal Peter Verčič, direktor Suzuki Slovenija, so kljub izboljšanim materialm in boljše založenim paketom ohranili cene avtomobila. Vitara je postala dražja izključno zaradi višjega davka na motorna vozila, tako je vstopni model od predhodnika dražji za 450 evrov. Cene se tako začnejo pri 14.950 evrih za litrski boosterjet, za štirikolesno gnano izvedenko bo treba plačati 19 tisočakov. Za močnejši 1,4-litrski motor se cene začnejo pri 18 tisoč evrih. Najdražja izbira po ceniku je vitara 1.4 boosterjet s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom ter paketom opreme elegance top, za ta odlično opremljeni avtomobil bo treba odšteti vsaj 24.850 evrov.

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Slovenska predstavitev: suzuki vitara | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte