Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
10.37

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

priključni hibrid BMW

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 10.37

3 leta, 10 mesecev

Nadgradnja dosega priključnih hibridov? BMW pravi, da kmalu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
BMW 530 e | BMW že razmišlja in razvija priključni hibrid, ki bo imel sto kilometrov električnega dosega. | Foto Gašper Pirman

BMW že razmišlja in razvija priključni hibrid, ki bo imel sto kilometrov električnega dosega.

Foto: Gašper Pirman

Ne le BMW, tudi pri drugih proizvajalcih je električni doseg pri priključnih hibridih omejen na okoli petdeset prevoženih kilometrov. S previdno vožnjo se lahko poveča za kakšnih deset kilometrov, a zaradi majhnih baterij daljši dosegi trenutno niso mogoči. Bavarci sicer že gledajo v bližnjo prihodnost in zaradi hitrega razvoja baterij že omenjajo število 100.

Čeprav se električni dosegi tudi pri priključnih hibridih vsako leto dvigujejo, ni še nikomur uspelo izdelati modela s sto ali več kilometri električnega dosega. Kot je pojasnil Pieter Nota, član upravnega odbora znamke BMW, pa tudi oni že utemeljeno pogledujejo proti tej številki. "Seveda nadaljujemo razvoj pogonskega sistema in bomo, odvisno od segmenta, v prihodnosti ponudili sto kilometrov električnega dosega. Do konca leta bomo imeli skupno dvanajst priključnih hibridov, med njimi tudi novega minija countrymana in BMW X2," je dejal Nota.

Avtomoto BMW nove dobe med Vrhniko in Ljubljano. Vas prepriča? #video

Več povpraševanja, več različnih modelov

Kot je poudaril Nota, je raziskava pokazala, da se bo v bližnji prihodnosti vse več ljudi odločalo za nakup priključnega hibrida. Kot Stokilometrski doseg bomo najverjetneje sprva videli v večjih športnih terencih, kjer je dovolj prostora za vgradnjo večjega baterijskega paketa. | Foto: Gašper Pirman Stokilometrski doseg bomo najverjetneje sprva videli v večjih športnih terencih, kjer je dovolj prostora za vgradnjo večjega baterijskega paketa. Foto: Gašper Pirman proizvajalec zato ne smejo zamuditi tega in morajo zadostiti potrebam trga. "Elektrificirana vozila bodo imela od 15- do 25-odstotni tržni delež pri prodaji BMW do leta 2025. V Evropi bo četrtinski delež verjetno že do leta 2021, tretjinski do leta 2025 in polovični do leta 2030," je še povedal Nota.

Za zdaj se še ne ve, kateri model bo imel stokilometrski doseg in kdaj bo na voljo, a najverjetneje bo šlo za večjega SUV. Le v dimenzijsko večjih modelih je dovolj prostora za vgradnjo večjega baterijskega paketa, ki posledično prinaša daljše električne dosege.

Ne spreglejte