Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 10. 2024,
10.01

Osveženo pred

1 ura, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

proizvodnja avtomobilov Fiat

Sreda, 2. 10. 2024, 10.01

1 ura, 36 minut

Fiat 500e – proizvodnjo zaustavili do 1. novembra

Mrk Fiatove proizvodnje: šef Stellantisa se bo moral zagovarjati pred parlamentom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Carlos Tavares | Foto Reuters

Foto: Reuters

Fiat je še podaljšal proizvodni mrk za svoj električni 500e, ki z visoko ceno kaže osrednje težave mnogih evropskih električnih avtomobilov. Pred italijanski parlament bo moral v nekaj dneh zaradi zmanjšane proizvodnje tudi izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares.

Fiat 500 | Foto: Fiat Foto: Fiat Fiat naj bi proizvodnjo električnega modela 500 ustavil le do 11. oktobra, zdaj so ta proizvodni mrk podaljšali vsaj do 1. novembra. Avtomobil, za katerega je na trgu malo povpraševanja, izdelujejo v Fiatovi osrednji tovarni Mirafiori v Torinu. Prihodnji teden bo pred parlamentarno komisijo v Italiji stopil Carlos Tavares, predsednik Stellantisovega koncerna, in poskušal razložiti obete za avtomobilsko proizvodnjo v italijanskih tovarnah.

Mnoge ključne avtomobile Fiat izdeluje v vzhodni Evropi. Kljub nezavidljivim razmeram na trgu pri Fiatu pripravljajo model 500 z zmogljivešo baterijo, od leta 2026 pa tudi novega s hibridnim pogonom.

Fiat grande panda
Avtomoto Fiat grande panda – hudo simpatična, zdaj razkrili tudi notranjost #foto

Je težava zgolj v ceni? Tak s solidno baterijo stane 34 tisoč evrov.

Električni fiat 500e je sicer zelo spodoben urbani avtomobil, ki z vidika svoje namembnosti kljub relativno majhni bateriji in dejstvu, da ne izhaja z namenske električne platforme, zanesljivo opravi svoje naloge.

Najbolj se zaplete pri ceni. V Italiji je po redni ceni 12 tisoč evrov dražji od petstotice s klasičnim motorjem, trenutno ga z velikim akcijskim popustom Italijanom ponujajo za 24 tisoč evrov. Tudi v Avstriji je treba zanj odšteti vsaj 30 tisoč evrov. In vse to so cene za različico z manjšo baterijo, ki ima kapaciteto le 28 kilovatnih ur. Za večjo baterijo kapacitete 42 kilovatnih ur, ki torej omogoča realno vsaj do 250 kilometrov dosega, pa je treba za tak avtomobil odšteti že 34 tisoč evrov. To je 17 tisoč evrov več kot za izhodiščni 500 z bencinskim motorjem.

V Sloveniji Fiatovi trgovci električnega 500e nimajo več v spletnem konfiguratorju.

Ne spreglejte