Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
23.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitsubishi Terenski Avtomoto

Petek, 23. 10. 2015, 23.43

8 let

Mitsubishi L200 – občutno izboljšana nova generacija nared tudi za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mitsubishijev pickup, stalnica od leta 1978, živi že peto generacijo, ta je že na voljo slovenskim kupcem. Na izbiro so tri različice, najcenejša stane 24.900 evrov.

Vse manj delovni videz, vse bolj trendovski namen

Mitsubishi je morda največji korak pri razvoju svojega L200 napravil pri prehodu na četrto generacijo, ki jo je takrat zaradi velikega napredka na področju tehnike in udobja uvrstil v razred SUT (Sport Utility Truck), tokrat pa so šli še korak naprej.

Morda je treba še posebej opozoriti na zunanjost – poleg tega, da gre za novo generacijo od znotraj navzven in da je sprednji del takoj in prepoznavno drugačen, je treba biti pozoren na boka, ki sta dobila več oblike, vključno z dvema ostrima robovoma.

Zgornji se na zadnjem delu iz sicer ločenih kabine in tovornega dela vleče iz enega na drugega, vse skupaj, vključno z novim zadkom, pa avtomobil jasno loči od delovnih pickupov.

Zgornji del kabine je zdaj širši za dobrih osem centimetrov

Veliko dela so imeli z aerodinamiko, predvsem na spojih in velikih spremembah oblike (stebrička A in C, streha, oba odbijača, kolesne odprtine), vse skupaj pa je prineslo menda za ta razred rekorden količnik upora zraka 0,40. Pri karoseriji je treba opozoriti tudi na opazno razširjen zgodnji (nekoliko pa tudi srednji v predelu komolcev) del kabine, s čimer je novi L200 precej pridobil pri notranji širini in s tem pri udobju za potnike.

Tem so namenili tudi boljše sedeže z več opore, ta je čvrstejša, pa tudi nove materiale. Zaradi značilne oblike na spoju med kabino in kesonom (interno poimenovane linija J) pa ni udobnejša le zadnja klop, ki je zato lahko položna (ne navpična kot sicer pri pickupih), temveč je ves avtomobil okretnejši, ker ima zaradi krajše medosne razdalje manjši obračalni krog.

Z drobnimi posegi do večjega udobja potnikov

Skupaj z udobjem gredo tudi trušč, zmanjšan na račun izdatnejše izolacije, ter tresljaji, zmanjšani na račun zajetnejših vpetja (nosilcev) karoserije na šasiji.

Notranje mere so vsaj enake, pretežno pa nekoliko večje kot pri predhodniku, poleg širine so največ dodali prostoru za kolena potnikov na zadnji klopi.

Voznik zdaj zaradi spremenjene zasnove ter oblike brisalnikov in motornega pokrova bolje vidi naprej, hkrati zaradi oblike motornega pokrova lažje oceni, kje je sprednji konec avtomobila

Pri vidljivosti nazaj mu po novem pomaga kamera s sliko na zaslonu na armaturni plošči.

Tovorni del oziroma keson: 1,1 kubičnega metra

Prtljažnika pickupi nimajo, imajo pa tovorni del. Ta je enako širok, malce krajši in opazno višji kot doslej, zato je na koncu z enega zrasel na 1,1 kubičnega metra.

Zanj oziroma za tiste, ki nameravajo L200 uporabljati za osebne namene, so pripravili več nadgradenj.

Poleg tega ima novi keson še utore na bokih – za lažje nameščanje pregrad.

Tu je zanimiv podatek o nosilnosti – za dobro tono je je, ni pa zanemarljiv podatek, da lahko L200 vleče do 3.100 kilogramov težko zavirano prikolico.

Za veliko nosilnost in dobre terenske sposobnosti: klasična šasija

Zasluge za to ima mehanika, začenši s klasično šasijo. Podvozje je nekoliko izboljšano, a zadaj še vedno togo vzmeteno, kar pač pravi delovni stroj, kar L200 je, mora imeti.

Kljub temu so mu z bolj neposrednim volanom (le 3,8 zavrtljaja med skrajnima točkama) izboljšali vodljivost.

A zato ne trpijo njegove terenske sposobnosti, vse od največjega bočnega nagiba (45 stopinj!) in velike razdalje trebuha od tal (20 centimetrov) .

Nov turbodizel je iz aluminija, kar je v tem razredu posebnost

Vse skupaj vleče nov, 2,4-litrski turbodizel, ki je v celoti iz aluminija, zato je za 30 kilogramov lažji kot doslej.

Na voljo sta dve različici zmogljivosti – 113 in 133 kilovatov (150 in 180 "konj") oziroma 380 in 430 njutonmetrov. Menjalnik je lahko ročni (6) ali samodejni (5), pogon pa je vselej priključljiv štirikolesen.

Izvedbi tega pogona sta dve: običajen "easy select", pri katerem je razdelitev navora med osema simetrična), in naprednejši "super select", kjer ima sredinski diferencial zaporo, razdelitev navora pa je 40 : 60 v prid zadnje osi. V obeh primerih se različni načini pogona vklapljajo električno z velikim okroglim gumbom med sedežema.

Zmečkljive cone, toga kletka in več varnosti za pešce

Ne spreglejte