Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 1. 2023,
22.10

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

električni avtomobili električne polnilnice CES 2023 Mercedes-Benz

Četrtek, 5. 1. 2023, 22.10

1 leto, 3 mesece

Mercedes-Benz

Milijardni projekt: Mercedes bo gradil po zgledu Tesle

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Mercedes električna polnilnica | Po začetku gradnje mreže v Severni Ameriki (ZDA in Kanada) bodo polnilnice postavljali tudi v Evropi in na Kitajskem. | Foto Mercedes-Benz

Po začetku gradnje mreže v Severni Ameriki (ZDA in Kanada) bodo polnilnice postavljali tudi v Evropi in na Kitajskem.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je napovedal gradnjo lastne polnilne infrastrukture, ki pa bo odprta tudi za avtomobile drugih znamk. V polnilnice bodo vložili milijardo dolarjev. Postaviti jih želijo deset tisoč, nekatere tudi v Evropi, a Tesla ima takih polnilnic že danes več kot 40 tisoč.

Mercedes-Benz je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu napovedal nov strateški projekt. Pred desetletjem je podobno usmeritev izbrala Tesla in njihova mreža hitrih polnilnic je še danes ena izmed ključnih prednosti za lastnike tesel. Medtem ko Tesla svoje polnilnice šele zdaj postopno odpira za lastnike drugih avtomobilov, bo Mercedes to storil že takoj.

V ZDA načrtujejo do leta 2027 že 400 polnilnih centrov, kjer bo skupno voznikom na voljo več kot 2.500 polnilnic. | Foto: Mercedes-Benz V ZDA načrtujejo do leta 2027 že 400 polnilnih centrov, kjer bo skupno voznikom na voljo več kot 2.500 polnilnic. Foto: Mercedes-Benz

Električni mercedes EQS. | Foto: Gašper Pirman Električni mercedes EQS. Foto: Gašper Pirman Najprej osredotočeni na ZDA in Kanado, Evropa bo sledila

Nemci so se v ZDA povezali z družbo MN8 Energy in pri gradnji mreže polnilnic bodo imeli vsak polovični delež. Skupna investicija bo znašala milijardo evrov, obe strani pa si jo bosta razdelili.

V ZDA načrtujejo do leta 2027 že 400 polnilnih centrov, kjer bo skupno voznikom na voljo več kot 2.500 polnilnic. Osredotočili se bodo na lokacije v urbanih naseljih. Večina centrov bo imela od štiri do 12 polnilnic, nekateri pa tudi po 30. Polnilnice bodo omogočale moč polnjenja do 350 kilovatov, kolikor jih današnjim električnim avtomobilom še ne uspe izkoristiti.

Do konca desetletja deset tisoč Mercedesovih hitrih polnilnic

Po začetku gradnje mreže v Severni Ameriki (ZDA in Kanada) bodo polnilnice postavljali tudi v Evropi in na Kitajskem. Do konca desetletja načrtujejo postavitev deset tisoč ultrahitrih polnilnic.

Za primerjavo: Tesla je od septembra leta 2012, ko so postavili svojo prvo polnilnico, do danes zagotovila že več kot 40 tisoč hitrih polnilnic na skupno več kot 4.400 polnilnih mestih. V Evropi je teh polnilnih mest okrog 900.
Ne spreglejte