Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz

Četrtek, 17. 3. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Mercedes in AMG z novim adutom: športna preobleka prvič tudi za GLC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Mercedes-Benz

Ni nikakršno presenečenje in ljubitelji te znamke so ga že pričakovali. Najbrž pa je le redko kdo vedel, da bo v njem 270-kilovatni 3-litrski V6 za elektronsko omejenih 250 kilometrov na uro.

Pod pokrovom je našel prostor motor V6

Daimler je svoj GLC, ki je naslednik GLK, predstavil lani in mu namenil zgolj 4-valjne (turbo) bencinske in dizelske motorje. A so pri zasnovi očitno poskrbeli, da bo pod prednjim pokrovom našel mesto tudi motor V6, da bo nosilni del karoserije to prenesel in da bo podvozje kos tej ustrezni nadgradnji. Kot pa smo pri AMG že vajeni, ni ostalo zgolj pri motorju in podvozju.

Videz: zaradi splošnega, bolj športnega videza ga ni težko prepoznati. Videz: zaradi splošnega, bolj športnega videza ga ni težko prepoznati. | Foto: Mercedes-Benz Videz: zaradi splošnega, bolj športnega videza ga ni težko prepoznati. Videz: zaradi splošnega, bolj športnega videza ga ni težko prepoznati. Foto: Mercedes-Benz

A vseeno najprej o stroju. Ta biturbo V6 že poganja nekatere druge aemgeje, zato tudi njegove zmogljivosti niso presenečenje: 520 njutonmetrov med 2500 in 4500, 270 kilovatov (367 "konjev") med 5500 in 6000 vrtljaji so številke, ki vendarle niso skromne. Motorju so posodobili nadzorno elektroniko za višji nadtlak v puhalu (zdaj 1,1 bara) ter hitrejši odziv, zanimiv pa je tudi podatek o tlaku vbrizga bencina, ki znaša do 200 barov.

Menjalnik je seveda samodejni in 9-stopenjski, v splošnem naravnan bolj športno (pri odvzetem plinu dlje ohranja izbrano prestavo, torej ne pretakne navzgor), sicer pa tudi s hitrejšimi časi pretikanja ter z možnostjo preskakovanja prestav pri pretikanju navzdol. Pogon je, kot pove že ime, stalen 4-kolesni in z več navora na zadnji kolesni par (točneje 31 odstotkov naprej in 69 nazaj), kot je pri športnih avtomobilih prav.

Športni GLC ima spodaj prirezan volanski obroč, kontrastne šive na usnju, rahlo spremenjene merilnike ... | Foto: Mercedes-Benz Športni GLC ima spodaj prirezan volanski obroč, kontrastne šive na usnju, rahlo spremenjene merilnike ... Foto: Mercedes-Benz

Tehnika, pa tudi videz, je povsem športna. Prav nič "terenska".

Na osnovi Daimlerjevega poznanega sistema air body control so pri AMG zasnovali športno vzmetenje s tremi nastavitvami. Izboljšana (v športnem pogledu) je tudi kinematika podvozja, začenja se z volanom in konča z elastokinematiko (vpetjem elementov podvozja) obeh prem. Celotna mehanika je nadzorovana s skupno elektroniko dynamic select, ki vozniku ponuja štiri stopnje nastavitve od eco do sport plus. Pri tem ima tudi stabilizacijski ESP tri stopnje nastavitve in jasno, ustrezno so izboljšane tudi zavore.

GLC 43 AMG je seveda prepoznaven tako zunaj (z več srebrne in svetleče črne barve, slednja je tudi na 19-palčnih platiščih) ter s štirimi zaključki izpuha) kot znotraj (spodaj prirezan volanski obroč, kontrastni šivi na usnju, rahlo spremenjeni merilniki), kar zajema tudi napise tega oddelka tu in tam vse do merilnikov.

Sladica za konec: takšen športni terenec pospeši z mesta do 100 kilometrov na uro v 4,9 sekunde, največjo hitrost pa so mu po znanem, nenapisanem nemškem dogovoru omejili na 250 kilometrov na uro. Terenec, pravite …

 | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

 | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Motor V6 zmore 270 kilovatov. Po domače je to 367 "konjev" … | Foto: Mercedes-Benz Motor V6 zmore 270 kilovatov. Po domače je to 367 "konjev" … Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte