Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Četrtek, 19. 11. 2015, 9.56

8 let

Mercedes-Benz SL – bolj športna in bolj udobna legenda avtomobilskega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden najprestižnejših in najbolj prepoznavnih športnih avtomobilov z verjetno najdaljšo tradicijo aprila 2016 prenovljen prihaja v salone. Naročila bodo sprejemali že januarja.

Tudi "običajen" SL ima zdaj dve vzdolžni gubi na motornem pokrovu

Ne bo ga težko prepoznati: SL bo imel po novem dve gubi na motornem pokrovu, kar je bilo do zdaj rezervirano le za različice AMG. Tehnična in oblikovna novost sprednjega dela so še žarometi, ki so serijsko v tehniki LED, podobno velja tudi za odbijač s spremenjenimi režami za zrak z nakazanim ukrivljenim spojlerjem.

S sprednjega dela bo zlahka opaziti še drugačni in drugače vpeti zunanji ogledali na vratih. Seveda so spremenili tudi značilno masko pred motorjem, ki se zdaj zgleduje po tisti, ki jo je nosil legendarni dirkalnik 300 SL panamericana.

"Diamantni" videz zračne rešetke je od zdaj tu serijski. Na boku so, poleg ogledal, oblikovno spremenili in povečali zračne reže.

Manj lepotnih popravkov v notranjosti, a več povezljivostne tehnike

V notranjosti ni drastičnih sprememb. Drugačen je sklop merilnikov za volanskim obročem, za doplačilo pa ponujajo analogno uro, ki se po videzu sklada z merilniki.

Osrednji zaslon zna prikazati vzdolžne in prečne pospeške ali trenutna navor in moč motorja. Zdaj je v notranjosti še več barv ambientalne svetlobe, vključno z možnostjo projekcije logotipa znamke.

Precej naprednejše so povezljivostne tehnologije z vgrajeno kartico SIM (vključno s klicem v sili in podobnimi pripomočki), želeni cilj lahko voznik v navigacijsko napravo pošlje z domačega računalnika ali s pametnega telefona, zdaj je tam tudi aplikacija carplay za Applove telefone in naprej v tem slogu.

Več udobja z elektrohidravlično pomično trdo streho

SL je že nekaj časa kupe kabriolet in pri Daimlerju so privzdignili udobje strešnega mehanizma. Zdaj se lahko streha odpira in zapira tudi do hitrosti 40 kilometrov na uro, a le, če se gibanje začne v mirovanju in voznik spelje – recimo zaradi zelene luči na semaforju.

Morda še bolj dobrodošla je druga izboljšava: če je streha poveznjena in ločilec prtljažnika v zgornji legi, voznik pa z gumbom sproži postopek zlaganja strehe, se ločilec sam pomakne v spodnjo lego.

Velja tudi v nasprotni smeri: ko voznik znova povezne streho, se ločilec sam dvigne v zgornji položaj, ko odpre pokrov prtljažnika. In ko je streha pospravljena v prtljažnik, jo lahko s pritiskom na gumb privzdignemo za kakih 25 stopinj za lažje nalaganje prtljage.

Pokrov prtljažnika je mogoče odpreti tudi brez rok, le z zamahom noge pod prtljažnikom.

Ne bi smelo biti drugače: dodelani motorji z več zmogljivosti

Podkožna tehnika je prav tako nadgrajena. Zdaj so blažilniki serijsko elektronsko nadzorovani in prilagodljivi, nov je položaj sport+ v sistemu dynamic select in izboljšan je sistem ABC (active body control), torej nadzor nad prečnimi in vzdolžnimi nagibi karoserije.

Seveda je nekaj sprememb tudi pri motorjih: paleta po novem obsega le različici SL 400 in SL 500, ki imata zdaj boljše zmogljivosti (prvi 270 namesto 245 kW, drugi 335 namesto 320 kW), namesto sedemstopenjski pa je menjalnik od zdaj devetstopenjski.

Ne spreglejte